Den omstridte muslimske friskole Nord-Vest Privatskole drejer endegyldigt nøglen om, efter det er kommet frem, at skolen er blevet frataget millionstøtte. Det har skolens ledelse ifølge Frie Skolers Lærerforening oplyst til de ansatte.

Nord-Vest Privatskole lukker og slukker, efter det statslige tilsyn med de frie og private skoler har smækket kassen i.

Det oplyser formanden for Frie Skolers Lærerforening (FSL), Uffe Rostrup.

»Vi er via tillidsrepræsentanten på skolen blevet oplyst om, at Nord-Vest Privatskole lukker. Det fik lærerne at vide på et møde onsdag eftermiddag. Derfor indleder vi nu vores konkursforhandlinger,« siger Uffe Rostrup.

Først når skolen er begæret konkurs, kan fagforeningens medlemmer på Nord-Vest Privatskole sikres økonomisk, fordi det kræver en konkurs, før Lønmodtagernes Garantifond træder til med kompensation til de ansatte, der ikke har fået udbetalt løn siden 1. august.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fratog onsdag efter en række afsløringer om forholdene på skolen det statslige tilskud, der i 2016 udgjorde 11,6 millioner kroner og svarede til omkring 80 procent af skolens samlede indtægter.

Teknisk set er det muligt for en skole, der har fået frataget statsstøtte, at fortsætte, hvis bestyrelsen kan finde finansiering andetsteds, og i så fald vil en skole fortsat være underlagt Undervisningsministeriets tilsyn. Men det er ifølge oplysningerne fra Frie Skolers Lærerforening ikke tilfældet på Nord-Vest Privatskole.

»Jeg ærgrer mig over, at det er kommet så vidt, for jeg tror, at mange lærere på den skole har gjort et godt stykke arbejde. Men på den anden side har jeg det sådan, at den her sag også viser, at tilsynet tilsyneladende virker. Vi mener i FSL, at frie skoler er en rigtig god ting, men de skal overholde dansk lov. Og når tilsynet konstaterer, at der er noget galt, skal de selvfølgelig skride til handling,«  siger FSL-formand Uffe Rostrup.

Han tilføjer, at »mange af lærerne har været uvidende om, hvad der er foregået«.

Berlingske har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra ledelsen og bestyrelsen på Nord-Vest Privatskole samt lærernes tillidsrepræsentant på skolen.

Berlingske afdækkede i juni, hvordan en svensk investor med direkte forbindelse til en global shiamuslimsk organisation købte Nord-Vest Privatskolens bygninger på Tomsgårdsvej i det nordvestlige København.

På daværende tidspunkt havde den tilsynsførende på skolen udtrykt bekymring for, om den nye investor i strid med loven ville påvirke skolens pædagogiske linje. Kort efter kunne Berlingske beskrive, at der var hold i bekymringerne.

Skolens nye investor havde - ifølge en kilde med kendskab til forløbet - fået ansat en overvågningskonsulent på skolen. Senere har Berlingske afdækket, at tilsynet fandt undervisningsmateriale om jihad i et kopirum, og at skolens viceskoleleder, Taher Maanqi, delte Hizbollah-relateret materiale på sin Facebook-profil.