Musikanmelderen, forfatteren og journalisten Torben Bille døde natten til fredag af hjertestop.

- Vi må med sorg fortælle jer, at vores mand, far og farfar, Torben Bille, døde natten mellem 11.4.13 og 12.4.13 af hjertestop. Tusind tak til alle jer, der har læst og kommenteret hans ord og meninger, står der på Torben Billes hjemmeside, hvor han havde en aktiv blog. Det seneste indlæg, endnu en musikanmeldelse, blev skrevet så sent som i tirsdags.

I sit 63 år lange liv nåede Torben Bille vidt omkring. Uddannelsen som børnehavepædagog nåede han ikke at gøre meget brug af, da han i stedet bevægede sig i rockmusikkens forunderlige og konstant foranderlige verden fra 1976, hvor han blandt andet har været forbi Information, Ekstra Bladet, Politiken og P3, hvor han var musikchef.

Torben Bille står i dag tilbage som manden, der definerede den danske rockanmeldelse. Inspireret af de store amerikanske forbilleder som Rolling Stone. Musikbladet MM lagde papir til hans første skriverier. Senere fik han hyre på Politiken. Bille fik hurtigt etableret sig som opinionsdanner i ordets reneste betydning. Der var ikke så mange andre end ham. Og hans ord blev læst af alle med interesse for rockmusik. Også musikerne.

- Så nåede jeg aldrig at få fortalt dig, hvor meget dine ord om mine sange betød for mig! Det skulle jo helst se ud som om det bare var en anmeldelse og at du bare vare en anmelder! Det var du bare ikke – en livsdedikeret muskelsker med viden og indsigt, der lærte os lidt om hvornår vi ramte noget der ramte andre end os selv! Det vil jeg altid huske dig for. Tak for dine mange kloge ord, Torben!, siger musikeren Poul Krebs på torbenbille.dk.

Torben Billes anmeldelser kom også til at inspirere andre. Også musikmennesker med udgangspunkt i punken og den såkaldte new wave-musik i begyndelsen af 80erne, som var i opposition til Billes udgangspunkt i klassisk rock'n'roll.

- Jeg boede fra 1981 til '83 på Frederiksberg. Det skete en fire-fem gange i løbet af de to år, at jeg tog cyklen mandag aften og trillede 1,5 km. ind til Rådhuspladsen hen under midnat. Alene for at købe tirsdagens udgave af Politiken for at læse, hvad Bille mente om en af de kunstnere, jeg havde et forhold til. De andre i mit bolig-fælleskab syntes af gode grunde, at det var latterligt. En af de andre beboere var avisbud, og havde Politiken med hjem kl. 7 næste morgen. Men det siger noget om, hvilken betydning, Toben Billes mening havde på det tidspunkt. Det er helt utænkeligt, at nogen kunne få den samme betydning i dag med så mange medieplatforme, og hvor alle er sin egen anmelder på de sociale medier, siger BT's musikanmelder Jan Eriksen, der har skrevet om musik siden 1981.

Billes kærlighed til musik drev ham også til at skrive flere bøger, blandt andet om Kim Larsen, The Beatles, Michael Falch og musikeren Sebastian. Han var redaktør for et rockleksikon med medvirken af blandt andre BT's Steffen Jungersen.

- Ufatteligt – fra aktiv, klog og vidende om de mest vidunderlige og aparte detaljer i musiklivet – til ingenting, på et øjeblik. Det er ubærligt og han vil blive savnet i lang lang tid. Hvor har han dog skrevet mange gode ord, skriver den kendte radiovært Monica Krog-Meyer på torbenbille.dk.

- Når Bille var bedst, skrev han forbilledligt, så det 'lød' som musik. Det er i sig selv en præstation at mene så meget igennem så mange år uden at lyde som en gentagelse af sig selv. Og så var der selvfølgelig den enorme indsigt og kærlighed til musikken. Han var også meget kritisk, og som hos de fleste andre, der gør en dyd ud at svinge kniven, kunne han han også være urimelig. Men Billes hårde kritik var sjældent bare for sjov. Som det er blevet mode senere hen, siger Jan Eriksen.

Den kendte og anerkendte anmelder fik endda en sang skrevet om sig af selveste Shu-bi-dua ved navn 'Billen på Bladet' i 1982, hvor Bille var anmelder på Politiken. Gasolin gav ham buksevand ved en anden lejlighed. Vist mest for sjov.

På sine ældre dage skete det, at Torben Bille så tilbage i et mildhedens lys. For nylig skrev han således på sit site om Frede Fup.

- Og da han i 1979 dannede bandet Frede Fup slog han igennem som en slags uudryddelig ukrudt i rockens midterrabat, en af de kunstnere, som positioneringsliderlige anmeldere havde alt for nemt ved og travlt med at afvise som den rene kopi af originaler som f.eks. Kim Larsen.

Vi var nogle, der ignorerede eller ikke anede/anerkendte, at i miljøet på Christianshavn lånte og stjal man ideer fra hinanden uden skelen til høj og lav, og ingen kunne fratage Norbrink scenenærvær, når han lod vores indre Kaj række ud efter stjernerne.

Nu er anmelderens mange ord en saga blott.

- Nu forfatter han nye ord i en bedre verden. Vi vil savne dem i denne, skriver familien og underskriver sig Anna-Katrine, Jonas, Camilla, Ronja, Johanne og Amanda.