Der er stor forskel på Danmark og USA. Både størrelsesmæssigt og kulturelt.

Den danske iværksætter og millionær Martin Thorborg oplevede det på nærmeste hold, da han boede i de forende stater i årene 2008 til 2012.

Noget så uskyldigt som en børnefødselsdag illustrerede en af de største forskelle, fortæller den danske iværksætter i et interview med Berlingske.

Sammen med sin hustru havde Martin Thorborg sat deres datter af ved en børnefødselsdag. Men det var først, da parret kom tilbage for at hente datteren, at de fornemmede, at noget var helt galt.

Her blev de mødt med undrende blikke fra de andre forældre, der ikke kunne forstå, hvordan de kunne efterlade deres lille datter i fremmede menneskers varetægt. Martin Thorborg og hans hustru var de eneste forældre, der havde efterladt deres barn til fødselsdagen. Hos alle de andre børn var mindst én af forældrene blevet tilbage for at overvære fødselsdagen med deres barn.

»De andre forældre var i chok. Vi havde simpelthen bare sat vores datter af hos nogle vidt fremmede mennesker, vi aldrig nogensinde havde mødt. De havde aldrig nogensinde været ude for noget lignende. Det var jo fandeme lige før, jeg var bange for, at de ville ringe til de sociale myndigheder,« siger Martin Thorborg.

Pædofile eller psykopater

Ifølge Martin Thorborg tog det måneder at genvinde tilliden hos de andre forældre, selv om de forsøgte at forklare, at sådan noget gør man altså i Danmark.

Oplevelsen blev en øjenåbner for Martin Thorborg, og episoden viste med al tydelighed, at der er stor forskel på følelsen af tillid i det amerikanske og danske samfund.

»I Danmark afleverer du dit barn i skolen. Du har aldrig mødt forældrene. Du har aldrig mødt klasselæreren. Efter 14 dage holder lille Peter børnefødselsdag. Så kører du dit barn ud og afleverer det til et vildt fremmede menneske. Du aner ikke, om de er pædofile eller psykopater eller noget som helst. Men det forventer du bare, at de ikke er. Det er den tillid, vi har til hinanden i Danmark – og som overhovedet ikke eksisterer i USA,« siger han.

Den danske iværksætter mener ikke, vi sætter nok pris på den tillid, vi har til hinanden herhjemme. Vi tager den ofte tager den for givet. Og så brokker vi os for meget, mener han.

»Vi stoler på andre mennesker, vi stoler på samfundet, og vi stoler på de virksomheder, vi handler med. Men det sætter vi overhovedet ikke pris på i Danmark. Det glemmer vi fuldstændig,« siger Martin Thorborg.

Martin Thorborg står bag virksomheder som Jubii, Amino.dk og regnskabstjenesten Dinero.

Anholdt for at lade barnevogn stå på gaden

Tillidskløften mellem de to lande blev også tydelig for den danske kvinde, Anette Sørensen Habel, der tilbage i 1997 blev anholdt for at have ladet sin barnevogn med sin lille datter stå på gaden uden for en café i New York. Politiet tog datteren, og Anette Sørensen Habel blev anholdt og anklaget for vanrøgt.

Først to dage efter anholdelsen blev hun løsladt og fik sin datter igen. Senere lagde hun sag an mod myndighederne i New York og forlangte 135 millioner kroner i erstatning. Byen blev samtidig pålagt en bøde på 465.000 kroner, fordi politiet ikke havde informeret om, at Anette Sørensen Habel kunne kontakte det danske generalkonsulat i forbindelse med frihedsberøvelsen.

Danskeren endte med at tabe begge sager, men episoden lærte hende, hvor stor forskel der er på Danmark og USA.