Inden for de seneste to måneder har der været 18 skudepisoder i København, som ifølge politiet er relateret til en voksende bandekonflikt.

Senest er mindst to tilfældige personer blev ramt af skud. Natten til lørdag blev en 19-årig mand skudt i benet, da han opholdt sig på Mimersgade på Nørrebro. Han havde intet at gøre med bandekonflikten.

Fredag gik det udover en 17-årig dreng, der blev ramt af et skud i foden, fordi han ifølge Københavns Politi 'helt tilfældigt var på gerningsstedet' i Tingbjerg, hvor to mænd på knallert skød mod hinanden.

I går lød der en opfordring fra chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Skov, til især unge mænd i København om at tænke over, hvor de opholder sig:

»Hvis jeg var en ung mand i den alder, og jeg er der, hvor de slås, så vil jeg tænke over, hvor jeg færdes, og hvornår jeg tager en taxa, hvornår jeg tager en bus, hvornår jeg cykler, og hvornår jeg vælger at gå. Men en person i min alder, som er over 50 år, er ikke i risikozonen for at blive forvekslet med et bandemedlem«, lød det fra chefpolitiinspektør Jørgen Skov under en pressebriefing.

De seneste skudepisoder bunder i en længerevarende konflikt mellem bandegrupperinger i og omkring Nørrebro og Københavns Nordvest-kvarter.

Gadebanden Loyal to Familia (LTF), som er centreret omkring Blågårds Plads på Nørrebro, er ifølge politiet part i bandekonflikten.

»I forhold til konflikt-scenariet så er det en gruppering omkring Mjølnerparken (alment boligbyggeri, ydre Nørrebro, red.) og Nordvest, hvor nogle kriminelle har slået pjalterne sammen i forhold til en konflikt mod LTF,« siger vicepolitiinspektør Jakob Vilner fra Københavns Politi.

Han forklarer, at bandekonflikten især handler om territorier.

»Det handler ofte om territorier - om, at ‘det er os, der skal være her, og ikke jer’. Det kan også handle om kriminelle markeder, som f.eks. hashhandel, og så ser vi også, at det kan være personkonflikter, hvor enkelte medlemmer får opbakning af grupperingen, og så eskalerer det,« siger vicepolitiinspektør Jakob Vilner.

Han  oplyser, at politiet fortsat efterforsker de to skudepisoder fra fredag og natten til lørdag. Det er endnu ikke lykkedes at finde frem til gerningsmændene.

Han understreger dog, at det er en generel udfordring, at bandemedlemmerne sjældent bærer våben på sig, men i stedet gemmer dem forskellige steder.

»Vi visiterer dem hver eneste eneste dag og generer dem alt det, vi kan ude i områderne. Men de ved godt, at det er ulovligt at bære våben, så deres modus er, at de lægger våben i nærheden, f.eks. under en bil, en sprække i en mur eller under sædet på en knallert. Selv om vi har visiteret flere hundrede, så har vi kun fundet et par knive og små ting og sager. Men vi ved, at våbnene er der,« siger Jakob Vilner.

Siden politiets advarsel til alle unge mænd om at passe på, har har flere politikere lørdag været ude med budskabet om, at der skal sættes hårdere ind mod de kriminelle fra politiets side - herunder Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

»Vi har ikke siden 2. verdenskrig set en sådan udmelding fra politiet. Det er helt uacceptabelt og må fordre en forklaring fra Rigspolitiet, om man med det nuværende mandskab er i stand til at opretholde ro og orden,« siger Preben Bang Henriksen, der udover at være folketingsmedlem også er advokat.

Vicepolitiinspektør Jakob Vilner siger til BT, at bandekonflikten er 'prioriteret som nummer ét i Københavns Politi', men han erkender, at det også er et spørgsmål om ressourcer.

»Vi kører målrettet politimæssigt på dem, der er med i konflikten. Men vi har det mandskab, vi har. Ressourcemæssigt er det dog et spørgsmål, politikerne må tage op,« siger Jakob Vilner.