Analyse af BTs fodboldredaktør, Morten Crone Sejersbøl

Fra høje lønninger og tre sølvmedaljer er OB på fire år faldet ned i bunden af Superligaen

Thomas Helveg var den første, der offentligt sagde, at der var noget galt i OB. I et tv-interview 11. september 2010 kritiserede han efter 0-1-nederlaget til FC Nordsjælland truppens træningskultur. I ugen op til kampen havde holdet ’trænet dårligt’ og ikke haft ’fokus nok på detaljerne’ sagde den tidligere landsholdsanfører for rullende kameraer.

Tre dage senere blev direktør Kim Brink og cheftræner Lars Olsen fyret, mens assistenttræner Viggo Jensen blev forflyttet til en scouting-rolle. Thomas Helvegs kritik var hverken begyndelsen på nedturen eller afgørende for, at OB-ledelsen med L’Easy-milliardær og bestyrelsesformand Niels Thorborg i spidsen traf beslutningen. Men den var det første kig ned i en rodekasse, vi i dag, fire år senere, ser resultatet af: OB ligger under nedrykningsstregen, truppen er mangelfuld, og økonomien presset.

På samme måde som Niels Thorborg var hovedpersonen i opbygningen af den seneste storhedstid, er han hovedpersonen i den nedtur, der i går kulminerede med fyringen af Troels Bech.

Dette er et kommenteret tilbageblik på de fire år, der er gået. Påbegyndt før jeg kendte til fyringen af Troels Bech. Det er hverken et forsvar eller et angreb. Det er fire års fynske fortrædeligheder set fra min stol.

Høje lønninger gav bonus
Da OB fra 2007 med Niels Thorborg som accelerator samtidig med ansættelsen af Lars Olsen begyndte at skrue op for personaleudgifterne, ramte man i sølvsæsonerne 2009, 2010 og 2011 et lønbudget på omkring 75 mio. kr. Kun FC København betalte mere, og i 2008 lykkedes det at hente Eric Djemba-Djemba, der mod slutningen af hans OB-tid ramte 300.000 kr. om måneden. Det var en konkurrencedygtig lønpakke, og resultaterne fulgte med. I de tre år var OB førsteudfordrer til FCK.

Men da Thomas Helveg fremkom med sin kritik, var det allerede begyndt at køre skævt i truppen, hvor der var opstået kliker med rod i forskellige kulturer og opfattelser af livet som professionel. Men også på direktionsgangen havde der været problemer. Nok handlede Kim Brink godt ind, men ikke alt ved hans stil harmonerede med klub-ledelsens tanker om god skik. Fyringen blev noget mangelfuldt udlagt som konsekvensen af ’de sportslige resultater i hele 2010’.

Thomas Helveg taler med journalist efter træningen tirsdag d. 14 september 2010 i Odense. OB fyrede tidligere på dagen træner Lars Olsen, hjælpetræner Viggo Jensen og sportchef Kim Brink. I forgrunden ses Henrik Toft.
Thomas Helveg taler med journalist efter træningen tirsdag d. 14 september 2010 i Odense. OB fyrede tidligere på dagen træner Lars Olsen, hjælpetræner Viggo Jensen og sportchef Kim Brink. I forgrunden ses Henrik Toft. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Isoleret set kunne fyringerne af Brink og Olsen godt forsvares, men de følgende løsningerne ligner næsten uden undtagelse fejl eller i bedste fald ekstremt uheld.

Hverken afløserne for Kim Brink eller Lars Olsen var fundet, så daværende direktør Thomas Christensen og sportslig koordinator Michael Buchholtz overtog midlertidigt Kim Brinks rolle, mens talentchef Uffe Pedersen og den uprøvede Henrik Clausen overtog trænerjobbet. Sammen udgjorde de Det Sportslige Udvalg, og i hver deres midlertidige roller fungerede de i begyndelsen fornuftigt, men nøgleordet her er ’midlertidige’ og dækker over en manglende afklaring af, i hvilken retning man skulle. Noget lå dog fast: Der skulle spares penge.

Finanskrisen rammer
Oprustningen i de forgangne år havde været dyr, og de lange kontrakter gjorde nas. Efter underskud på 10,6 og 8,6 mio. kr. i 2009 og 2010 var der udsigt til et endnu større underskud i 2011, og da finanskrisen var på sit højeste, lykkedes det ikke at sælge højtlønnede spillere som Peter Utaka og Djemba-Djemba, sådan som man havde haft som erklæret målsætning.

Allerede i begyndelsen af 2011 havde OB dog andre problemer. Flere af de vigtige spillere havde mistet respekten for cheftræner Henrik Clausen, der havde overtaget eneansvaret fra nytår. Niels Thorborg og Thomas Christensen havde imidlertid givet ham fuld støtte efter fyringerne af Kim Brink og Lars Olsen blot et halvt år forinden, og de fastholdt, at OB var godt i gang med implementeringen af den nye strategi om blandt andet at bruge flere fynske spillere. Da Clausen det forår var med til at sikre klubben den tredje sølvmedalje på stribe, så det på ydersiden ud til at være rigtigt at holde fast på ham.

Da Henrik Clausen i begyndelsen af 2012 efter halvandet år på posten helt havde mistet styringen og førte OB halvt igennem et rædsomt forår, blev han 25. marts kl. 22.30 bedt om at møde op hjemme hos Niels Thorborg, der stak ham en fyreseddel. OB endte sæsonen 2011/12 som nummer 10.

Poul Hansen kommer til klubben
I efteråret 2011 havde OB i mere end et år kørt med Thomas Christensen og Michael Buchholtz som de facto-sportschefer, men ledte efter en permanent løsning. Et rekrutteringsselskab fandt frem til tidligere cheftræner i Lyngby og AGF og nuværende tv-ekspert Poul Hansen, som talentchef Uffe Pedersen kendte særdeles godt gennem deres fælles arbejde i DBU, og Niels Thorborg syntes godt om anbefalingen. Så han blev ansat. Endnu en brøler.

OBs økonomi var ved ansættelsen af Poul Hansen presset. Nogle af de dyre kontrakter fra de glade år gjaldt stadig, og i efteråret 2011 måtte Niels Thorborg, som han havde gjort det før, gå forrest i en aktieemission på 60 mio. kr. Tilmed solgte man i 2011 halvdelen af transferrettighederne til Kalilou Traoré og Bashkim Kadrii til en engelsk hedgefond, hvilket gav nogle hurtige likvider, men for nylig betød det, at OB kun tjente 4,5 mio. kr. på Bashkim Kadrii, der blev solgt for 9 mio. kr. til FCK. Alligevel gav 2011 et underskud på 22,3 mio. kr.

Poul Hansen måtte i foråret 2012 tage plads på trænerbænken, da OB fyrede Henrik Clausen. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2012)
Poul Hansen måtte i foråret 2012 tage plads på trænerbænken, da OB fyrede Henrik Clausen. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2012) Foto: CLAUS FISKER
Vis mere

Poul Hansen havde færre midler at gøre godt med end sine forgængere, ringe erfaring og – skulle det vise sig – ikke det store talent for hverken bogholderi eller spillerkøb. Agenter kritiserede her i avisen hans metoder, lige som det internt i klubben gav anledning til uro, at han på det, han troede var et lukket foredrag, afslørede OBs lønstruktur. Han allierede sig med sin gamle kammerat fra Lyngby-tiden, Erik Larsen, der begyndte at scoute for OB. Ikke nogen stor succes med Hannes Anier og Cedric N’Koum som de mest elendige indkøb. Og med lejemålet af formsvage Michael Silberbauer og angriberen Marcus Petersen (7 mål i 24 kampe), begge til mere end 200.000 kroner om måneden, som de dyreste i forhold til deres niveau.

Poul Hansen nåede kun at sidde et år, før fortrædelighederne var så mange, at han blev tilbudt en kattelem og smøg sig ud med forklaringen om, at der havde været lidt mere papirarbejde, end han først havde troet.

Skiller sig af med profiler
Troels Bech blev ansat som cheftræner i sommeren 2012, fik en treårig kontrakt og besked om, at der ikke var meget at købe ind for. Det var tredje gang, han blev cheftræner i klubben, for allerede under hans første ansættelse havde han vundet pokalen og overbevist Niels Thorborg om sit værd.

Delvis tvunget af omstændighederne skilte Troels Bech og Poul Hansen sig i sommeren 2012 af med en række profiler. Heriblandt stærke karakterer, han nok kunne have brugt senere, Tore Reginiussen, Rurik Gislasson og Kalilou Traoré (samt Djemba-Djemba og Bernard Mendy), og i det følgende vintervindue sagde han farvel til Hans Henrik Andreasen og Andreas Johansson. I de to vinduer hentede man i stedet spillere som N’Koum, Diarra, Anier og Löfquist, samt Krisztian Vadocz og Emil Larsen.

I 2012 måtte OB æde et underskud på 30,3 mio. kr., og da Jesper Hansen i sommeren 2013 efter endnu en 10. plads ankom som sportsdirektør fra Horsens, var det til en endnu strammere økonomisk virkelighed. På det tidspunkt havde Niels Thorborg kastet op imod 200 mio. kr. i klubben, siden han tiltrådte som formand i 2002, og de glade dages spillerbudget på 70-75 mio. kr. blev sænket til 40-45 mio. kr.

Den virkelighed skulle Jesper Hansen operere under. Det endte med løsninger som Lasse Kryger, Lasse Nielsen og Thomas Mikkelsen, hvilket Troels Bech i en tumultarisk tid med skiftende folk i trænerteamet ikke formåede at løfte højere end til en 11. plads efter 9 spillerunder. Det var ikke godt nok, vurderede Niels Thorborg. Ove Pedersen kan vise, om det kan gøres bedre. Som den sjette cheftræner på lige godt fire år.

Troels Bech er fyret som cheftræner i OB. Ove Pedersen er ny træner. ARKIVFOTO:
Troels Bech er fyret som cheftræner i OB. Ove Pedersen er ny træner. ARKIVFOTO: Foto: Claus Bech
Vis mere