Skrig, skrål og alt for trætte børn. Det er kendetegnende ved ulvetimen, som kan være et sandt mareridt. Sådan behøver det dog ikke at være. Her får du familievejleder Lola Jensens effektive råd.

Skrig, skrål og ustyrlige unger er for mange forældre hverdagskost i de sene eftermiddagstimer. Børnene skal hentes i dagsinstitutionen, meget skal nås, og trætte børn og voksne kan gøre det svært at undgå stress, gråd og sure miner i de timer, hvor vi jo egentlig gerne vil hygge os sammen.

Læs i denne PLUS-pakke meget mere om familievejleder Lola Jensens bud på udfordringer, hendes løsningsforslag og en kostvejleders råd til, hvordan kosten kan påvirke ulvetimen. Og læs tre mødres oplevelser og gode råd. Log ind på BT PLUS - 1. måned er gratis

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Skrig, skrål og ustyrlige unger bliver for mange forældre igen hverdagskost, når den såkaldte ulvetime efter en lang ferie igen er klar til at indtræffe i de sene eftermiddagstimer. Børnene skal hentes i dagsinstitutionen, meget skal nås, og trætte børn og voksne kan gøre det svært at undgå stress, gråd og sure miner i de timer, hvor vi gerne vil hygge os sammen.

»Ulvetimen er bare rigtig hektisk. Det er hyl og skrig, mens man er i gang med alt muligt. Det er bare forældre uden overskud, der møder børn uden overskud«, forklarer Sara Amini, der er mor til Frida på fire år og Magnus på syv.

Med to børn kan bølgerne sommetider gå højt i ulvetimen, og det kan derfor være svært at finde tid til både madlavning, vasketøj og samvær med børnene.

Ifølge familievejleder Lola Jensen er det vigtigt, at man som børnefamilie langsomt genfinder rutinen og roen efter ferien og ikke sætter ambitionsniveauet for højt fra begyndelsen. Hun oplever, at mange forældre gerne vil stramme op efter ferien, og derfor lægger planer og skemaer for alt fra lommepenge til lektier.

»Mange forældre er enormt ambitiøse, når det gælder om at genetablere vanerne efter ferien. De sætter målet for højt fra begyndelsen og ender med at opleve det som en kæmpe fiasko, når det så ikke lykkes. Nogle gange skal man bare grine af kaos, opvask og legetøj på gulvet i ulvetimen«, forklarer Lola Jensen.

Vær i nuet

Det samme mener Sara Amini, der sommetider må gå på kompromis med de principper hun ellers har omkring snacks og fjernsyn for at skabe de bedste rammer for ulvetimen. Derudover oplever hun, at det kan være en fordel at være lidt på forkant med flere ting.

»Jeg prøver at forberede så meget som muligt, så jeg ikke skal ordne en masse, når vi kommer hjem. Derudover har vi haft succes med at inddrage børnene i madlavningen. Det kræver lidt ekstra tid, men det virker faktisk ret godt«, fortæller Sara Amini.Og den strategi er ifølge Lola Jensen god. Hun opfordrer generelt forældre til at blive bedre til at se indad og være mere nærværende i stedet for kun at fokusere på børnenes ’irriterende adfærd.’

»​Rigtig mange forældre lægger en del projekter lige midt i ulvetimen. Det kan være både indkøb, madlavning og vasketøj, men også personlige projekter som at træne op til et halvmaraton. Det hele skal nås, og derfor bliver de fraværende, og måske endda får dårlig samvittighed over ikke at være nok sammen med børnene«, forklarer hun.

Stress smitter

I sit job som familievejleder oplever Lola Jensen, at et stigende antal forældrer kæmper med, at deres børn er urolige i hverdagen. Ifølge den garvede familievejleder er det dog ofte ikke barnets egen skyld, men alle andre omkring det, der har travlt. Det smitter nemlig af på barnet, der har brug for nærvær og ro, når det kommer hjem efter en lang dag i institutionen.

»De voksnes stress smitter af på børnene, og så får man aldrig ro. Kom i stedet ordentlig ind af døren og find roen sammen«, siger Lola Jensen, der ikke mener, at samvær med børnene behøver være meget mere kompliceret end at sætte en film på, som børnene kender.

»Familielivet skal jo ikke være en stor videnskab - det skal være den daglige virkelighed, der opleves«, forklarer Lola Jensen.