Artiklen på side 6 og 7 i Rejsetillægget i dagens B.T. var ulæselig grundet en fejl fra trykkeriet. Derfor bringer vi artiklen her. Den lille ø byder ikke kun på pragtfuld natur, afslapning og rekreation, men også på gourmetmad i særklasse og muligheden for den galoptur langs stranden, du altid har drømt om

Det begynder allerede på færgen. Den stille vuggen dysser mig simpelthen i søvn. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har sovet midt på dagen. Men trods fritureos, skrigende børn og skramlen med sudokuhæfter, falder jeg helt til ro.

Fra Frederikshavn til Læsø tager det ikke mere end halvanden time at sejle, men det er som at komme til en helt anden verden. Solnedgangen, som vi når at se fra kajen på Læsø, er en af de smukkeste, jeg nogensinde har set.

Rideweekends
- Sådan ser det ud næsten hver aften, siger den ene af øens to taxachauffører, der denne dag har fået opgaven at transportere os til Hotel Lærkely. Han er ganske uimponeret. Det er jeg ikke.

Fotografen og jeg skal på rideweekend på den lille ø. Ingen af os har siddet på en hest de seneste mange år. Men ejeren af hotel Lærkely beroliger mig. Det betyder ikke noget, siger han. Uffe Hansen har sammen med sin kone Vibeke drevet det lille hotel i fem år, og nu er de sammen med veninden Inge-Lise Jensen gået sammen om at arrangere rideweekends. De sørger for overnatning og mad, og Inge-Lise sørger for heste at ride på. Hun driver nemlig Rønnergården, en idyllisk lille gård med 25 islænderheste.

Hummerbuffeten
Normalt tager rideweekenderne sin begyndelse lørdag morgen og slutter søndag aften. Men vi kommer helt fra København i bil, så Uffe mener, det er bedst, hvis vi kommer fredag aften. Så kan vi også nå at være med til det lille hotels traditionelle fredagsarrangement, hummerbuffeten. En klassiker blandt de fastboende på øen og noget nær himmerige for en københavner som mig, der normalt kun ser fisk i køledisken hos Irma City. For 299 kroner får man simpelthen lov at spise al den hummer – og i alle afskygninger – som hjertet kan begære.

Maden på Lærkely er i sig selv et besøg værd, og i køkkenet venter en overraskelse. Der, hvor man forventer at se fem-seks kokke i sving, står en kun en enkelt ung pige og laver mad til restaurantens ofte mere end 30 gæster. Christine Lunde Petersen er 21 år og eneste kok i det travle foretagende. Hun laver al maden fra bunden af råvarer hovedsageligt fra øen. Hun sørger for, at alle får serveret deres vildtconsommé varm, hun laver en drøm af en creme bruleé, og så tager hun også opvasken bagefter.

Overvældende
Lørdag morgen går turen til Rønnergården. Vi skal ud og ride i rønnerne, ud til vandet og galoppere langs stranden.

- Nogle bliver så overvældede af det, at de begynder at græde, advarer Inge-Lise smilende.

Hun har ret. Det er tæt på. Simpelthen fordi jeg har glemt hvor glad man bliver af at sidde på en hest. Og hvordan det er at mærke en glad hest under sig. Frokosten kommer Uffe med. Da vi står af hestene ved saltsyderiet er der dækket op med dug og på bordet. Maden er der tydeligvis er kræset om i flere timer. Det giver energi nok til turen tilbage gennem rønnerne.

Forelsket...
Vi krydser små vandløb, kommer igen ud til stranden, hvor vandet står så stille, at det er svært at se hvad der er himmel og hvad der er hav. Der er helt, helt stille. Og ufatteligt smukt. Da går det op for mig. Jeg er forelsket. I Læsø. I håndværk fra bunden, Lærkely, hummere, glade heste og solnedgange. Aftenen byder på vildtmenu og underholdning med den irske singer/songwriter Poul Warren. Han hygger sig mindst ligeså meget som restaurantens gæster, der ud over rytterne også inkluderer en del læsboere og par på kærlighedsweekend. Efter deres forelskede blikke at dømme er Lærkely også udmærket til det formål.

Søndag går turen igen til Rønnergården, idag for at opleve de tætte skove på øen. Igen ender vi ved vandet, hvor Uffe kommer med frokost. Hestene får sadlerne af og får lov at græsse inden vi skal tilbage. Først til Rønnergården, siden til hverdagen.