Helle Thorning Schmidt (S) tror ikke på, at danskerne vil komme til at stemme om tilslutningen til europagten.

Danskerne vil næppe blive spurgt til råds i spørgsmålet om, hvor vidt Danmark skal gå med i det nye samarbejde om en finanspolitisk union med de 17 eurolande og andre EU-medlemmer.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit ugentlige pressemøde.

Thornings tvivl på, at en folkeafstemning bliver nødvendig, skyldes det faktum, at aftalen efter hendes vurdering ikke vil stride imod det danske euroforbehold.

- Det danske euroforbehold skal selvfølgelig respekteres. Det står klokkeklart i regeringsgrundlaget, og det tror jeg ikke, der er nogen, der er uenige i skal respekteres, siger statsministeren og fortsætter:

- Som vi vurderer sagen, så risikerer vi ikke at komme i uoverensstemmelse med § 20 om afgivelse af suverænitet, og jeg har meget svært ved at forestille mig, det kan føre til en folkeafstemning.

Samtidig fortæller Helle Thorning-Schmidt, at regeringen nu vil afvente juristernes bud på en aftaletekst, inden der vil blive truffet nogen beslutning om, hvordan Danmark vil kunne tilknytte sig aftalen.

Statsministeren afviser at forholde sig direkte til den måde, udenrigsminister og partiformand Villy Søvndals (SF) i løbet af weekenden og igen mandag bragte sig selv i fokus ved at påpege "vanskeligheder" ved pagten.

- Der er mange holdninger. Jeg står her i dag for at fortælle jer, hvad regeringens holdning er, siger Helle Thorning-Schmidt.

I løbet af tirsdagen vil statsministeren mødes med sine folketingskolleger i Udenrigspolitisk Nævn og Europaudvalget for at diskutere det europæiske spørgsmål.

/ritzau/