Sundhedsminister Astrid Krag påstod i interview med B.T., at det ikke kan påvises, at folk med sundhedsforsikringer har lavere sygefravær. Nu viser tal fra Forsikring & Pension, at rygpatienter sparer op mod 5 ugers sygefravær

Ondt i ryggen og andre sygdomme i bevægeapparatet er noget af det, der koster samfundet mange penge i form af sygefravær og sygedagpenge.

Sundhedsforsikringer sparer hvert år samfundet for 820 mio kr. Det viser en undersøgelse af sammenhængen mellem sundhedsforsikringer og sygefravær fra Brancheorganisationen Forsikring & Pension. 

Beløbet er interessant, fordi regeringen med sundhedsminister Astrid Krag i spidsen har annonceret, at man vil gøre arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer skattepligtige. Dette vil give staten en indtægt på 700 mio kr.

Men hvis man tager højde for den sparede udgift, skal regeringen nok ikke regne med at få 700 mio ekstra i kassen.

I et interview med B.T. tirsdag spurgte vi sundhedsminister Astrid Krag, om der ikke var en risiko for at skabe ny ulighed, hvis folk bliver nødt til at fravælge sundhedsforsikringen pga privatøkonomien. En undersøgelse fra Cepos viste nemlig, at 1/3 vil vælge forsikringen fra, hvis man skal til at betale skat af beløbet. 

Til det svarede Astrid Krag:

- Jamen, der er lavet en undersøgelse på SDU, der viser, at det ikke kan påvises, at dem med sundhedsforsikringer vender hurtigere tilbage til arbejdsmarkedet, sagde Astrid Krag.

Men nu foreligger den gennemgribende undersøgelse af 5599 patienter fra brancheforeningen Forsikring & Pension.

1. Medarbejdere med en sundhedsforsikring kommer i snit én uge tidligere tilbage på arbejde.
2. På et år betyder det 213.000 færre uger med sygefravær.  
3. En uforsikret patient med en behandlingskrævende ryglidelse har fem ugers længere sygefravær end en patient, der bruger sin forsikring.

En anden undersøgelse fra Syddansk Universitet (SDU) viser også, at uforsikrede patienter med lidelser i ryg og hals har et 33 procent højere forbrug af offentlige sundhedsydelser end de forsikrede.

- Sundhedsforsikrede patienter er med til at aflaste sundhedsvæsenet, ligesom sparede sygedagpenge med al sandsynlighed også spiller ind og er værd at tælle med. Netop ortopædkirurgien er et område, hvor sundhedsforsikringer især bruges med operationer af ryg, skuldre og knæ.  Derfor er debatten om ulighed, trods dens relevans, også lidt ude af proportioner. Nogle kan nok få albuen opereret lidt hurtigere, men ingen er ringere stillet, og vi lader ikke nogen ligge og dø, siger professor i sundhedsøkonomi fra SDU Mickael Bech til Forsikring & Pension.

B.T. afventer ministerens kommentar.


Klik på 'Se stort billede' for at se en større version af grafikken.
Klik på 'Se stort billede' for at se en større version af grafikken.
Vis mere