Socialdemokraterne og SF leger med ilden, hvis de nu er klar til at forringe efterlønnen efter et valg, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Med meldingen om, at , risikerer Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal at udløse forvirring og vrede hos titusinder af vælgere, siger Berlingskes kommentator Thomas Larsen. LÆS OGSÅ: S-SF klar til efterlønsreform

- Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal leger med ilden, hvis de for alvor melder ud til vælgerne, at de er klar til at forringe efterlønnen efter et valg. Nu har de to i månedsvis gjort det klart for vælgerne, at de vil kæmpe til sidste bloddråbe mod forringelser af efterlønnen. Det budskab har mange vælgere taget alvorligt. Nu må disse vælgere konstatere, at Thorning og Søvndal alligevel vil være klar til at forringe efterlønnen efter et valg. Jeg tror, at rigtigt mange danskere vil reagere med forvirring og vrede på dette kursskifte, siger Thomas Larsen.

LÆS OGSÅ: Se, hvad tiligere S-folk har sagt om efterløn Berlingskes kommentator mener, at Thorning og Søvndal har tabt magtkampen med de Radikales leder Margrethe Vestager med et brag. Og han forudser, at det bliver ekstremt vanskeligt for S og SF at gøre en kommende valgkamp til en folkeafstemning om efterlønnen. - Thorning og Søvndal vil appellere til, at vælgerne skal stemme på S, SF og Enhedslisten, så de tre partier kan få et flertal og afværge forringelser af efterlønnen. Men dette udfald af valget er ikke realistisk. Derfor vil mange vælgere opfatte appellen fra Thorning og Søvndal som urealistisk og måske endda hyklerisk. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at VKO-partierne har fået et perfekt udgangspunkt til at fortælle vælgerne, at de ikke skal stole på nogen som helst efterlønsgarantier fra S og SF, siger Thomas Larsen.

Nødvendigt kursskifte

Thomas Larsen anerkender, at Thorning og Søvndal har været tvunget til at gennemføre det opsigtsvækkende kursskifte. - Når S og SF gør det klart, at de efter et valg kan blive tvunget til at acceptere forringelser af efterlønnen, er det selvfølgelig, fordi de vil undgå at have i en situation, hvor et slagsmål med de Radikale om efterlønnen kan gøre det umuligt at danne en ny S-ledet regering. I det perspektiv foretager Thorning et nødvendigt skifte. I modsat fald risikerer hun at tabe muligheden for at danne regering, understreger Thomas Larsen. - Problemet er bare, at Thorning og Søvndal meget længe har forsøgt at bilde vælgerne ind, at de Radikale slet ikke ville få indflydelse på f.eks. den udlændingepolitik og den økonomiske politik, som S og SF står for. Nu bliver Thorning nødt til at erkende, at hun har overspillet sine kort, og at hun har tabt magtkampen med de Radikale. Hun bliver i den grad nødt til at tage hensyn til, hvda de Radikale mener – også om efterlønnen, siger Thomas Larsen.

Hvad synes du om S-SFs pludselige kursskifte i efterlønsdebatten?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.