Et bredt flertal i Folketinget er klar til at gøre det muligt for politiet at konfiskere bilen, hvis føreren gentagne gange er blevet snuppet for spritkørsel eller kører med en promille på over 2,0.

Hvis du bliver taget med alkohol eller narko i blodet, når du kører bil, risikerer du ikke bare at miste kørekortet. Du risikerer også, at politiet snupper din bil.

Det er indholdet af et lovforslag, som vedtages af et bredt flertal i Folketinget tirsdag eftermiddag.

Forslaget betyder, at det bliver muligt for politiet at konfiskere bilen, hvis føreren bag rattet har en promille højere end 2,0. Også selv om det er første gang, føreren snuppes med promiller i blodet.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), mener at lovforslaget er et effektivt redskab til at få narko- og alkoholpåvirkede bilister væk fra vejene.

»Alt for mange ulykker – en fjerdedel af alle ulykker - skyldes, at bilisten er alkohol- eller narkopåvirket. Det er den gruppe, som det her lovforslag skal gå ind og ramme,« siger hun.

»Vi vil gøre det lettere at konfiskere køretøjet, hvis man gentagne gange bliver taget i alkoholpåvirket tilstand, eller hvis man tages med en meget høj promille. Det er fordi, vi i meget høj grad ser, at det er gengangere, der sætter sig på rattet i alkoholpåvirket tilstand,« siger Trine Bramsen.

De nye regler, der træder i kraft 1. juli, betyder, at bilen bliver konfiskeret, hvis man bliver stoppet med en promille højere end 1,2, og inden for de seneste tre år er blevet stoppet med en promille over de tilladte 0,5.

Det samme er tilfældet, hvis man to gange inden for tre år bliver stoppet med narko i blodet.

Rådet for Sikker Trafik skønner, at 10.000 bilister hver dag kører rundt i trafikken i alkoholpåvirket tilstand. Rådet hilser derfor stramningen velkommen.

»Vi er altovervejende rimeligt positive. Vurderingen fra vores side er, at dem, der ligger og kører spritkørsel gentagne gange eller med promille på mere end 2,0, de er dødsensfarlige derude på vejene. Hvis vi kan få dem ud af omløb, så er det et gode for trafiksikkerheden,« siger rådets direktør, Mogens Kjærgaard Møller.

Han mener dog ikke, at den skærpede straf kan stå alene.

»Skal man virkelig de her folk til livs, der kører derude, og som er gengangere med stort alkoholproblem, så peger vi på en svensk model, som går ud på, at man bliver nødt til at sætte dem ind i et behandlingsprogram, der gør at, de for alvor kommer væk fra den adfærd, de udviser,« siger Mogens Kjærgaard Møller.