René Holten Poulsen har efter det skuffende OL i Rio sat jagten ind på medaljer ved de næste lege i Tokyo, men nu er der sat en kæp i hjulet på forberedelserne.

Den bomstærke danske kajakroer er ellers en af Danmarks helt store medaljehåb, men da der er lavvande i Team Danmarks kasse med støttekroner, mister han ifølge BTs oplysninger i omegnen af 100.000 kroner det kommende år. Det har konsekvenser for René Holten Poulsen, der mener, at det er et dårligt signal at sende til de unge, at man skærer de bedste atleter i støttekroner.

»Jeg er ikke helt vildt tilfreds. Jeg synes ikke den måde, de takker de bedste atleter på, er specielt god. Ved at skære i støtten sender man et signal til unge mennesker om, at elitesport ikke er noget værd. Jeg tror også, at Team Danmark er interesseret i, at det skal blive bedre for de bedste atleter, men det har en kæmpe signalværdi, at man skærer støtten,« siger René Holten Poulsen, der anerkender, at Team Danmark står i en svær økonomisk situation grundet manglen på fondsmidler.

Grunden til, at René Holten Poulsen støtte reduceres så kraftigt er, at han tjener mere end 350.000 kroner på sponsorater, hvilket udgør den øvre grænse for, hvad en atlet må modtage i støtte. Men den tømreruddannede René Holten Poulsen mener, at den grænse er alt for lav, og de manglende støttekroner kan betyde, at han bliver nødt til at arbejde ved siden af sin træning. Det mindsker chancerne for at præstere på vandet i forhold til de foregående mange år, hvor sponsor- og Team Danmark-støtte har været medvirkende til, at han fra 2013 til 2016 har vundet fem VM-, 12 EM- og en enkelt European Games-medaljer, som han påpeger.

»Jeg håber på at kunne skaffe nogle sponsorater, så det bliver lidt mere tåleligt. Lige nu er jeg dækket godt ind det næste halve års tid, men hvis jeg ikke finder nogle flere sponsorer, så kan jeg blive nødt til at arbejde ved siden af i efteråret, og det vil betyde, at jeg ikke kan tage på træningslejr, hvilket igen betyder dårligere resultater fremadrettet,« siger René Holten Poulsen og fortsætter:

»Jeg vil ikke sætte et fast beløb for, hvor grænsen skal gå, men den skal meget højere op, for man skal huske på, at sport er en kortsigtet karriere. For mit vedkommende skal jeg starte fuldstændigt forfra, når jeg trækker mig tilbage – nærmest fra da jeg var lærling, fordi jeg ikke har erhvervserfaring, da det er fysisk umuligt at arbejde som tømrer og elitesportsudøver samtidig, hvis man vil undgå skader,« siger han.

René Holten Poulsen er langt fra den eneste topatlet, der bliver beskåret, og Lone Hansen, der er Direktør for Team Danmark, anerkender, at flere atleter har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, men at besparelserne på støttekronerne skal ses som et nødvendigt onde, fordi økonomien er så sparsom, som den er.

»Vi er fuldt opmærksomme på, at der er rigtig mange atleter, der har svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen, og som har svært ved at skaffe sponsorer. Støttemidlerne skal ses i lyset af, at økonomien er så sparsom, som den er. Men vi forsøger virkelig at få så meget støtte ud som muligt,« siger Lone Hansen og forholder sig til grænsen på de 350.000.

»De 350.000 er kun en rettesnor og ikke en eksakt grænse, men det er et pejlemærke om, at hvis man når den grænse, så har man en indtjening på et fornuftigt niveau. Jeg snakker hverken om luksus, belønning eller noget, der ligger i nærheden af, hvad man kunne ønske, men det er et spørgsmål om at få pengene til at løbe rundt på nogle vilkår, der er rimelige«.

René Holten Poulsen er i øjeblikket på langrendstræningslejr i Norge, for at få grundformen på plads inden konkurrencerne starter i maj.