Dansk medicinalfirma og dansk-norsk læge bag nyt slankemiddel, der er forklædt som slik. Ernærings-professor er positiv, men har forbehold.

  • Giv dem ikke til dit barn

    Hvis du kæmper med vægten, og pulvere og piller efterhånden hænger dig langt ud af halsen, er der nu nyt håb. Nu kan du i stedet spise en lækker chokolade-bar - og samtidig tabe dig lidt, så du igen passer bikinien eller badebukserne fra sidste år.

    Et nyt slankemiddel, Nutrilett måltidserstatter, forklædt som slik - det ligner nærmest til forveksling en Mars Bar - sendes nu i handlen af det velrenommerede danske medicinalfirma Nycomed og den dansk-norske læge Lars Høie.

    En chokoladebar med bl.a. sojaprotein og glukose indeholder 212 kcal., har en fedt-energiprocent på 27,4 og er tænkt som erstatning for et måltid. Kombineret med almindelig sund mad og motion vil man langsomt gå ned i vægt. »Uhm, jeg synes, den smager rigtig godt.

    I modsætning til pulveret, som skal opløses i vand og drikkes, så får man her brugt sine tyggemuskler. Choko-baren gi´r en hurtig og god mæthedsfornemmelse«, siger fysioterapeut Elisabeth Hesseldahl, der konstant kæmper med vægten, og som straks har taget det nye »slanke-slik« til sig.

    »Hvis man - som det ret ofte sker for mig - har spist lidt for meget aftenen før, kan man snuppe sig en bar i stedet for morgenmad eller frokost den næste dag, og på den måde kan man alligevel holde vægten eller tabe sig lidt. På denne her måde glemmer man næsten, at det er en kur«.

    Elisabeth vejede før 104 kilo, men har på to måneder smidt 17 kilo - ved en kombination af den nye slankemiddel Nutrilett, der også fås i pulverform, sund kost og motion. Lene Vilandt Rasmussen, produktchef, medicinalfirmaet Nycomed Danmark:

    »Hvis man ønsker at tabe sig hurtigt, er vores nye Nutrilett Intensiv pulver, der markedsføres samtidig med barerne, alt andet lige den mest effektive måde at tabe sig på.

    Men ønsker man at tabe sig i et lidt roligere tempo, er barerne det helt rigtige valg. Hvor meget man taber sig, vil være individuelt. Barerne er deciderede måltids-erstattere, som indeholder alle de vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer og proteiner, man har brug for.

    Det betyder, at man alene med én bar får en ernæringsrigtig erstatning for et helt måltid. Samtidig får man både en smags- og en tyggeoplevelse, der er vigtig for mæthedsfølelsen.

    Barerne kræver ikke nogen tilberedning og alt afhængig af personlig smag, ønsket vægtreduktion og dagens program kan man vælge at erstatte et eller to måltider med en bar - på jobbet eller hjemme«, siger Lene Vilandt Rasmussen.

    Elisabeth Hesseldahl, der har deltaget i forsøg på Institut for Human Ernæring med Nutrilett: »Jeg er personlig ikke så vild med slik og kager. Når min vægt efterhånden var steget til over 100 kilo, skyldes det især min svaghed for god mad og rødvin.

    Og når man - som jeg - har levet alene i 18 år, kommer der måske også noget trøstespiseri ind i billedet. Selv om jeg lever alene, kan jeg godt li' at kræse for mig selv.

    Da jeg fik konstateret diabetes type 2, fik jeg ligesom kniven sat for struben. Jeg var nødt til at gøre noget ved vægten, hvis jeg skulle undgå at blive endnu mere syg. Det lykkedes mig at komme med i et forsøg med Nutrilett, og det gik rigtig godt.

    Der er tale om et seriøst og veldokumenteret produkt, som sikrer alle de nødvendige ting, samtidig med at man taber sig. Under kuren skulle jeg kontrolvejes en gang om ugen - sammen med de øvrige forsøgsdeltagere.

    Det havde vi det rigtig sjovt med, samtidig med at det var alvor. Det sociale element er vigtigt, hvis en kur skal lykkes,« siger Elisabeth Hesseldahl.