Milliarderne venter på de rigestes arvinger. De fleste danskere slider dagligt i det for en beskeden lønseddel sidst på måneden. Men nogle få danskere har tjent, hvad der svarer til tusindvis af menneskers årslønninger, før de er holdt op med gå med ble.

B.T. har kigget på de fem rigeste danske familier, og hvad deres børn står til at arve. Vi har set på familiernes samlede og personlige formuer samt antallet af arvinger.

Den danske arvelov giver dog vide rammer til de velstående forældre for, hvor meget de ønsker, deres børn og børnebørn skal velsignes med. Derfor er vores gennemgang kun vejledende og tjener som vidnesbyrd til, hvor meget arvingerne KAN få. Hvor meget arvingerne ender med at få, er i sidste ende op til deres forældre. De kan vælge at tilgodese familiens virksomhed eller velgørende formål i stedet, hvis de ønsker det.

Mærsk-dynastiet - børn får forskud på milliarderne
Mærsk-arvingerne kan nærmest gøre deres arveguld op i kubikmeter. Milliarder på milliarder ligger og venter ude i fremtiden på oldebørnene efter A.P. Møller.

Netop nu er den såkaldte Familiefond, som indeholder ca. 2 mia. kr., under opløsning. Pengene bliver fordelt, så de cirka 20 oldebørn efter A.P. Møller får 3/5 af den formue. Det er cirka 60 mio. kr. pr næse i aktier, som de unge mennesker kan fornøje sig med, når formuen tikker ind, efterhånden som fonden opløses over de næste år. De sidste 2/5 af formuen i Familiefonden går til A.P Møllers tipoldebørn, som stadig venter på at komme til verden.

Det er kun en forsmag på godterne. De ni børnebørn, Robert, Johan, Chastine, Marie, Morten, Christian, Alette, Charlotte og Cecilie, arver deres forældre, som arver bedstefar Mærsks personlige formue på 7 mia. kr.

Mærsk McKinney Møller har, ifølge Berlingske Nyhedsmagasin, en samlet formue på 141,2 mia. kr., som er samlet i fonde og aktiver i familiedynastiet. Det er altså ikke hans personlige ejendom, så derfor er det svært at gisne om, i hvor stort omfang den del af arven vil komme arvingerne direkte til gode.

Danfoss-familien - små to mia. pr. næse
Jørgen Mads Clausen sidder blødt i chefstolen på Danfoss. Der er, ifølge Forbes’ opgørelse fra 2004, nemlig hele 3,5 mia. kr. i hans personlige tegnebog. Når den driftige direktør bortfalder, så går formuen efter alt at dømme til sønnerne Marcus og Claus, der i øjeblikket studerer.

Jørgen Mads Clausen har fire søskende. Tilsammen ejer flokken 7,9 mia., som de uden tøven kan bruge af. Den samlede formue, som er låst i diverse selskaber og investeringer, lyder ifølge Berlingskes Nyhedsmagasin på 15,4 mia. kroner.

Grundfos-familien - En milliard venter på to-årig
Lille Niels er kun to år. På trods af, at sutten nok ikke er ude af munden endnu, så er den velbeslåede ungersvend allerede god for en lille milliard. Hans fem-årige søster Zias fremtid ser lige så lys ud. De er nemlig arvinger til familievirksomheden Grundfos, som har skaffet familien Due Jensen en samlet formue på 15,2 mia. kr. Ifølge Berlingskes Nyhedsmagasin, så råder den nu pensionerede chef Niels Due Jensen over en personlig formue på 1,9 mia. kr. De går til sønnen Poul Due Jensen, hvorfra de igen går til hans to børn.

Lego - Schweizisk milliardformue ligger klar til Lego-arvingerne
Det er svært at spå om, hvor mange milliarder der ligger for enden af regnbuen og venter på arvingerne til Kjeld Kirk Kristiansen, som er hovedejer af det verdenskendte Lego-dynasti. Men det er ikke småpenge.

Et ukendt milliardbeløb, som ligger i Schweiz i selskabet Kirkbi AG, er netop blevet fordelt i to dele.

Den ene del tilfalder Kjeld Kirks tre børn, Sofie, Thomas og Agnete. Den anden tilfalder hans søster Gunhilds tre børn, Casper, Morten og Anders. Der er tale om et milliardbeløb. Men Kjeld Kirk siger til Jyllands-Posten, at det er betydeligt under de 18 mia. kr., som familien råder over i investeringsselskabet Kirkbi A/S.

Hvor meget der ellers vil falde i hænderne på Kjeld Kirks børn, er et godt spørgsmål.

Milliardæren ville nemt kunne score en tocifret milliardgevinst ved at sælge ud af Lego, men flere kapitalfonde har ifølge Berlingskes Nyhedsmagasin fået nej.

Velux-familien - Arvingerne får mindst en halv milliard
Kong Midas kunne lave alting om til guld. Familien Kann Rasmussen må nøjes med vinduer. Men det har også været alt rigeligt for familien, som laver de verdensberømte Velux-vinduer, som sælges til alt fra privatpersoner til store bygge-entreprenører. Vinduerne går med en lethed, som var de koraner på en pilgrimsrejse.

Manden, der sidder i chefstolen, er Lars Kann-Rasmussen. Sammen med sin bror, Hans Kann-Rasmussen, ejer han personligt cirka 10 pct. af aktierne i familieselskabet VKR Holding, hvilket i alt giver 3,5 mia. kr., som de to brødre kan deles om.

Lars Kann-Rasmussen har fire børn, Astrid, Villum, Mads og Jens, som allerede råder over vældige formuer.

En af Hans Kann Rasmussens døtre, Lykke Ogstrup-Pedersen, ses jævnligt som journalist på TV2 Finans, hvor hun fortæller om aktiekurser fra udlandet. Ifølge bogen 'Danske Dynastier' af Søren Jakobsen ejer den unge journalist allerede 46 mio. kr. VKR Holdings samlede formue er på over 35 mia. kr.