Det skulle være et uskyldigt informationsmøde om arbejdspladsen på Toms Fabrikker. Men en af deltagerne, Fatima Andersen, følte sig diskrimineret og har nu anlagt sag mod ckokoladegiganten.

Christian Harlang, advokat for Fatima Andersen, udtaler, at hun blev nægtet ansættelse af Toms Fabrikker, fordi hun bærer det omstridte tørklæde.

"Begrundelsen var, at når man arbejder med chokolade, skal man gå med en kasket. Men min klient havde sagt, at hun godt kunne have sit tørklæde under kasketten. Derfor giver jeg ikke noget for den hygiejniske begrundelse. Selvom hun har sit tørklæde på, kan hun stadigvæk arbejde med fuld effektivitet," siger Christian Harlang. Han er nu ved at forberede sagen.

På Toms Fabrikker forstår man ikke anklagen. Der arbejder på nuværende tidspunkt to muslimske piger med tørklæde i produktionen. Og de har samlet deres tørklæder under kasketten.

"Fatima Andersen lagde sag an mod os, efter hun havde deltaget i et af vores informationsmøder," siger Torben Lyster-Clausen, personaledirektør hos Toms Fabrikker.

"Da vi oplyste om vores beklædningsregler, lagde hun straks sag an mod os. Hvis hun var blevet, havde vi kunnet finde en løsning i fællesskab. Sagen er den, at vi har en speciel hovedbeklædning, der skal kunne dække håret. Og et tørklæde har spidser, der kan risikere at blive trukket ind i maskinen. Vi ønsker ikke, at kvinderne bruger tørklæde af hygiejniske og sikkerhedsmæssige grunde."

Der er stor uenighed om, hvad der er sagens kerne.

Malene Hansen, jurist fra Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination (DRC), som har hjulpet Fatima Andersen med at starte sagen, mener, at sagen drejer sig om noget helt tredje.

"Den kvinde, der nu arbejder i produktionen, har sit tørklæde op under hårnettet. Men på den måde blotter hun både sin skulder og hals. Og et tørklæde skal jo normalt gå ned og dække skulder og hals, ikke kun håret."

Fatima Andersen får fri proces. Sagen er principiel, og hun har ikke selv de fornødne midler til at betale retsgangen.