Midt mellem reklameskilte, tøjstativer og fodgængere støder man på fortovet i Østergade i Hjørring, Vendsyssels hovedstad, ind i en portal, beklædt med blå kakler.
På den tværliggende drager står der P. Nørkjærs Plads, og på midten brydes portalen af en granitsten med to stiliserede ansigter af mand og kvinde, garneret med et soltegn.

Fremtoningen er så overvældende, at man instinktivt stopper op.

Portalen varsler om noget stort, og lader man sig lokke, ledes man ind i gården, hvor Bjørn Nørgaards skulptur- og fontæneanlæg tager imod som et centralt element på den 1.600 kvadratmeter store plads, flankeret af bygninger, opført i forbindelse med installeringen af kunstværket på pladsen, der er indviet i 1989.

Ledet ind gennem portalen møder man først to skulpturer, henholdsvis en obelisk af marmor, der er forarbejdet smukt, og øverst oppe prydes af et stiliseret bronzehoved. Den anden skulptur er gjort af groft tilhugget granit. Ned af begge skulpturer siver vandet stille og roligt, hvor det springer for fuld kraft i det 33 meter lange hovedbassin af geometriske marmorsten, der leder til værkets centrum, en kæmpemæssig granitblok.

Rundt om denne udspilles en mytologisk scene, hvor en grøn midgårdsorm med to hoveder bæres af seks bronzefigurer i voldsom bevægelse. Ormen spyr vand (gift) mod to andre bronzefigurer, måske Loke og Thor. Bagved står 13 stiliserede kvinde- og mandsfigurer uden ansigter i stivnede stillinger i skarp kontrast til den bevægede gruppe foran den.

Omkring kunstværket findes bænke, så man kan slå sig ned og skue og fordøje synsindtrykkene, og hvis man er til mere kunst, så er den lige ved hånden, da skulptur- og fontæneanlægget leder videre til Vendsyssel Kunstmuseum i Bechs Klædefabrik.

I det hele taget støder man overalt i Hjørring, men især i bymidten, på kunstværker. Intet færre end 122 af dem, beskrives i folderen, Hjørring Kunstguide. Udover at være plottet ind med numre på et bykort, som man kan guide sig frem efter, så findes der i folderen fotos af kunstværkerne, ledsaget af den respektive kunstners navn og information om det enkelte kunstværks placering. Faktisk kan man bruge guiden til at lære Hjørring at kende, for hvis man ønsker at se en større del af den kunst, der byder sig til, så skal man rundt i det meste af byen, der er blandt landets ældste købstæder.

Hjørrings usædvanlig mange kunstværker kompletterer rummet, hvad enten det er en gade, stræde eller en plads. Kunstværkerne passer forbløffende godt ind i de miljøer, de er placeret i, og uden at overspille karaktergivningen, så er der ikke noget forgjort i at mene, at den megen kunst på mange måder giver Vendsyssels hovedstad et løft. I en klasse for sig selv rangerer Bjørn Nørgaards værk, der er af et format, man normalt kun ser i verdens metropoler.

Desuagtet findes den i Hjørring. Se den. Det fortjener den sammen med et kig på al den anden kunst, Hjørrings mange offentlige rum byder øjet på.