Danske forbrugere får fra mandag mulighed for at købe svinekød uden genmodificerede organismer under betegnelsen GMO-frit svinekød.

Det er COOP Danmark, der i samarbejde med slagteriet Danish Crown har valgt at lancere det GMO-fri svinekød i samtlige 75 Kvickly-forretninger og udvalgte SuperBrugser fortrinsvist i de større byer.

Det sker efter længere tids krav fra både forbrugere og miljøorganisationer, der længe har peget på Storbritannien som foregangsland på området.

Men selv om svinekødet vil blive mærket med en etiket med teksten "Uden GMO. Dyrene har ikke fået gensplejset foder", så er der ifølge kritikere i en vis forstand tale om falsk varebetegnelse. Ifølge EU-reglerne må det foder, som anvendes til de GMO-fri svin, nemlig indeholde op til én procent genmodificeret materiale som såkaldt utilsigtet iblanding i svinefoderet. Derfor er der fortsat en risiko for, at svinene har spist rester af genmodificerede planter.

Men underdirektør i COOP Danmark, Mogens Werge, understreger, at der er styr på foderet, og at grisene kommer fra danske landmænd, der udelukkende opdrætter svin, som ikke har fået gensplejset foder.

/ritzau/