Elsker du at spise megen norsk laks, så vil denne artikel nok spolere din dag. For læs hvad amerikanske forskere mener!

- Du skal ikke spise mere end tre måltider med laks - om året. Det siger amerikanske forskere.

Ord, som har voldt panik især i det norske lakse-opdræt, men også hos forbrugerne!

Det er amerikanske forskere, der slår alarm om norsk opdrættet laks. De hævder, at den opdrættede laks har for høj koncentration af skadelige stoffer - og derfor kan give en række skader.

Blandt de skader, som de amerikanske forskere peger på er:

- Gravide kvinder risikerer at få børn med misdannelser.

- Indlæringsevnen kan blive reduceret.

- Risikoen for kræft øges.

Undersøgelsen offentliggøres, ifølge norske VG Nett, i tidsskriftet Journal of Nutrition.

Professor Barbara Knuth, som sidder i forskerteamet bag undersøgelsen, siger til Cornell Univesitys netavis:

- For unge mennesker og gravide kvinder er risikoen ved at spise opdrættet laks større end fordelene.

Det er især koncentrationen af stofferne PCB og dioksiner, som de amerikanske forskere mener, er problematiske i de norske opdrættede laks.

Ifølge norske Dagsavisen stemmer de amerikanske tal meget godt med de norske sundhedsmyndigheders egne tal, nemlig 1,9 picogram PCB og dioksiner per gram fisk.

Men mens amerikanerne mener, at tallene er for høje, er myndighederne af den opfattelse, at de holder sig under det skadelige. Ifølge Are Sletta, fra sundhedsmyndighederne, vil EUs nye grænseværdier blive 8 picogram per fisk.

Fra 1. januar stoppede Rusland al import af norsk laks. De hævder, at der er gjort store og farlige fund af bly og kadmium i den norske opdrætterlaks.

Russerne er også af den opfattelse, at det norske system til overvågning af tungmetaller i laks, ikke er godt nok!

haj@bt.dk