En ung lommetyv stjal Sofies iPhone. Hun ringede straks til politiet. Det blev begyndelsen på en intens tyvejagt ved hjælp af gps-sporing

Sofie står af S-toget. Hun tager trapperne fra Hovedbanegårdens spor 9/10 op på Tietgensbroen. Ved toppen standser en ung østeuropæisk mand hende. Han peger på turistkortet i sin hånd og går langt tættere på hende, end hun bryder sig om.

Masser af spørgsmål på gebrokkent engelsk fylder hendes bevidsthed. Den 20-årige københavner forsøger høfligt at hjælpe.

Øjeblikke senere er han væk. Det er hendes iPhone også.



Smartphones er en af de absolutte topprioriteter for østeuropæiske og nordafrikanske lomme- og tasketyve i disse måneder, fortæller politiassistent Jesper Milde.

Hans job er at jagte tyvene fra sin base på politistationen på Hovedbanegården. Telefonerne, der typisk koster 5.000 kr., er lette at snuppe fra tasker eller lommer i menneskemylderet og simple at bytte til kontanter hos hovedstadens hælere. Men i dag er der et teknologisk våben mod tyvene. Stort set alle smartphones har indbygget gps. Derfor kan man spore dem direkte fra internettet, hvis de bliver stjålet.



Under en time efter tyveriet sidder Sofie foran en skærm på politistationen. Hun er logget på hjemmesiden for at følge sin mobil. Et kort toner frem, dernæst en prik. Hendes Apple-telefon befinder sig på Istedgade, nær Mændenes Hjem.

Politiassistent Jesper Milde og en kollega stormer ud af Hovedbanegården og ned ad en af Danmarks mest berygtede gader. Der er ingen tid at spilde. For strømmen kan når som helst ryge fra telefonen, eller dens data kan nulstilles. Og så er håbet ude. Politiassistent Jesper Milde taler direkte via sin mobil med den bestjålne Sofie, der følger med på kortet fra politistationen. Hun siger:

- Nu bevæger den sig mod Vesterbros Torv.

Han spejder efter en ung mand i hvid T-shirt. Der er ingen. Men kun én person bevæger sig netop nu i den omtalte retning. Jesper og kollegaen følger ham tæt. Han er en forhutlet østeuropæisk mand. Formentlig midt i 40erne. Den unge mand må have givet telefonen videre til ham.

Gør alt for at forvirre

Den slags ser Jesper Milde hele tiden. Tyvene arbejder i grupper på tre og gør alt for at forvirre politiet. Netop derfor ser han og de øvrige betjente gps-sporingen på de moderne telefoner som en gave til efterforskningen. Tidligere fandt de stort set aldrig stjålne mobiltelefoner. Det gør de nu.

Jesper Milde og kollegaen står nær den mistænkte. Sofie er stadig med på telefonlinjen fra politistationen.

- Ring til din telefon nu, siger Jesper.

Sekunder senere kimer det løs fra den midaldrende mand.

Det er politiet

Jesper Milde træder hen til ham:

- Det er politiet..., siger han og når ikke at sige mere, før østeuropæeren afbryder og udleverer sig selv:

- Det er ikke min telefon. Jeg har lige fundet den på gaden.

Den midaldrende mand viste sig at være fra Ungarn. Og han slap med en bøde for at have den stjålne telefon på sig. Det var umuligt at bevise, at han deltog i tyveriet. Men Sofie fik sin telefon tilbage mindre end to timer efter, at den var stjålet.

Den forurettede hedder ikke Sofie i virkeligheden. Navnet er ændret af redaktionen.