Han kan finde dit cpr-nummer på ét minut. Han har lagt hjemmesider ned, hjulpet hackergruppen Anonymous med aktivisme i cyberspace og sympatiserer med klapjagten på pædofile på internettet.

Få danskere kender til det virtuelle parallelsamfund, der eksisterer i cyberspace. På bølger af ubegrænset kommunikation mellem servere, databaser og mainframes surfer hackeren - uden tøjler, uden grænser og uden for lands lov og ret.

BT møder hackeren, der i cyberspace går under aliasset Morph3s, et sted på Vestsjælland. Umiddelbart kan man ikke se på ham, at han tilhører det virtuelle parallelsamfund, som han selv beskriver som en slags ’det vilde vesten.’

- Jeg er ikke bekymret for politiet. Det virker ikke som om, det gør en stor indsats mod hackere, og jeg tror heller ikke, at det har de store ressourcer til det. Folk, der godt ved, hvad de laver, bliver ikke snuppet, siger Morph3s, som understreger, at han ikke tjener penge på it-kriminalitet.

Kender dit cpr-nummer

Den unge hacker forklarer, hvordan han har hacket sig ind i store navngivne mediers it-systemer - kun på grund af nysgerrighed, og fordi han var i stand til det. Han står også bag et program, der, ved at udnytte en sikkerhedsbrist hos et teleselskab, kan finde et hvilket som helst dansk cpr-nummer på mindre end ét minut. Morph3s fortæller, at han ikke ønsker at misbruge nogen af de prekære oplysninger, og at han agter at holde sig inden for lovens rammer, fordi han drømmer om et job i it-sikkerhedsbranchen.

- Hvem ville være bedre til at sikre dit hus end en indbrudstyv, der har 20 års erfaring? Jeg ved, det kan lyde paradoksalt, men hvis man har erfaringer med at bryde systemer ned, vil man også være bedre til at beskytte dem mod trusler, siger Morph3s.

Svindel for milliarder

Der er ellers rig mulighed for at tjene penge som hacker. Antivirusfirmaet Norton skriver i en rapport, at den årlige omsætning fra cyberkriminalitet løber op i svimlende 388 mia. dollar. Det er mere, end narkohandlere omsætter globalt på marihuana, kokain og heroin tilsammen ($ 295 mia., red.)

Men den unge, blonde mand med hættetrøjen er ikke nogen kriminel mastermind, der hærger internettet for pengenes skyld eller for sjov, som mange hackere også ynder at gøre. Han er bare en ganske almindelig 19-årig knægt fra Vestsjælland, som er intelligent, når det passer ham, og dedikerer mange af sine vågne timer - dag og nat - på at nørde foran computeren.

- Jeg hverken stjæler eller sælger oplysninger. Jeg kigger bare lidt rundt, og betragter slet ikke mig selv som kriminel. Jeg har godt nok nogle gange været inde i systemer, som man egentlig ikke må gå ind i, men det tror jeg, alle med ekspertise inden for it-sikkerhed har prøvet, siger Morph3s.

Klapjagt på pædofile

Internettet har sine egne regler, og et af projekterne, som mange hackere går ind i, er klapjagten på pædofile. På Morph3s egen hjemmeside offentliggøres identiteten på formodede pædofile fra tid til anden i et debatforum. I sådanne tilfælde er det ikke et problem, hvis oplysningerne om de formodede pædofile er fremskaffet på ulovlig vis i cyberspace, mener Morph3s.

- På mit forum er der af og til nogle, der lægger oplysninger om pædofile ud. I sådan nogle tilfælde rører det mig slet ikke, at det måske ikke er ad en helt lovlig vej, at man har fundet frem til den pædofile, siger han.

Aktivisme og civil ulydighed på internettet er også en mærkesag for mange hackere. Her er hackergruppen Anonymous frontløbere. Gruppen stod blandt andet bag ’Operation Payback’ - et omfattende angreb rettet mod kreditkortfirmaerne Visa og Mastercard - som var en støtteerklæring til Wikileaks-stifteren Julian Assange. Og det er et projekt, som Morph3s støtter.

Opererer med Anonymous

- Jeg har været lidt med på nogle af Anonymous’ operationer, men jeg vil ikke sige, at jeg er en del af dem. Men jeg følger dem rigtig tæt, og jeg synes, det er supergode budskaber, de har. Anonymous er en hel unik mulighed for, at en lille gruppe mennesker kan gå op imod regeringer og hele lande, uden at der kan ske dem noget, siger Morph3s.

Selv blev han smidt ud fra 10. klasse og droppede gymnasiet, fordi han ikke deltog nok i undervisningen. Ikke fordi han ikke kunne følge med, men fordi interessen manglede. I stedet for håber han på at kunne blive selvlært it-sikkerhedsekspert og oprette egen virksomhed for, som han siger, sådan gjorde Bill Gates og Steve Jobs også.

- Jeg har regnet på det, og jeg mener ikke, det ville kunne betale sig for mig at tage en uddannelse. Der er alt for meget fyld og spildtid, hvis jeg først skal gå i gymnasiet. Hvis jeg i stedet kan sidde foran min computer og træne i fire år i træk, så tror jeg, at jeg kan blive meget bedre, end hvis jeg uddannede mig via et universitet, siger Morph3s.

Hackede sin skole

Det giver ikke mening at tale om et dansk hackermiljø, forklarer Morph3s. Internettets grænseløse muligheder forbinder både it-kriminelle storforbrydere og nysgerrige unge it-nørder ved hjælp af få klik med musen. Betingelserne for nem og lynhurtig global kommunikation via debatfora, Skype eller endda krypterede chat-forbindelser gør, at nationale grænser ophæves, sådan at samarbejder og alliancer frit og nemt kan indgås i cyberspace.

Engang hackede Morph3s sin skole og lagde deres it-system ned, fordi han ikke gad have engelsk. Dengang kunne han også oplyse sine skolekammerater om, hvad de skulle op i til eksamen, flere måneder før det egentlig blev offentliggjort. Det var ikke helt lovligt, men Morph3s mener, at det er en udbredt misforståelse, at hackere per definition er forbrydere.

- Medierne har tegnet et helt forkert billede af hackere, som i virkeligheden slet ikke behøver at være kriminelle. Der er mange lovlige ting, man kan beskæftige sig med, og egentlig handler det bare om at være nysgerrig på internettet, og at kunne tænke anderledes i forhold til, hvordan software kan bruges på nye måder, siger han.