Ny dansk forskning afslører, at selv et let forhøjet blodsukker markant øger risikoen for hjertesygdomme og blodpropper i hjertet

Sukker er ikke kun syndigt for din vægt. For meget sukker kan være direkte faretruende for dit hjerte, viser et nyt, stort dansk studie.

Vi ved, at diabetikere og folk med et for højt indhold af kolesterol og triglycerid og overvægtige har en større risiko for at udvikle hjertesygdomme. Men nu viser et nyt dansk studie fra Københavns Universitet overraskende, at sukker alene er en direkte årsag til hjerte-kar-sygdom og blodpropper i hjertet. Selv en lille stigning i blodsukkeret kan være livsfarligt selv for sunde og raske mennesker.

Se hvordan du undgår det farlige blodsukker med med de rigtige vaner og den rette kost

Med BT får du:

- Sådan undgå du det farlige blodsukker, inkl.'Her er symptomerne'

- Listen: Stoffer med dokumenteret effekt

- Gode råd: Få styr på dit blodsukker

BT PLUS anbefaler også:


Sukker er ikke kun syndigt for din vægt. For meget sukker kan være direkte faretruende for dit hjerte, viser et nyt, stort dansk studie.

Vi ved, at diabetikere og folk med et for højt indhold af kolesterol og triglycerid og overvægtige har en større risiko for at udvikle hjertesygdomme. Men nu viser et nyt dansk studie fra Københavns Universitet overraskende, at sukker alene er en direkte årsag til hjerte-kar-sygdom og blodpropper i hjertet. Selv en lille stigning i blodsukkeret kan være livsfarligt for sunde og raske mennesker.

Studiet er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift ’Journal of the American College of Cardiology.’

- Hvis man ofte har en let forhøjet blodsukkerværdi, så har man øget risiko for blodprop i hjertet på hele 69 pct., siger en af forskerne bag studiet, Marianne Benn, overlæge på Gentofte Hospital og ekstern lektor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

En blodsukkerværdi på bare 1 mmol over normalniveau gennem mange år giver denne stærkt forøgede risiko.

Fire ud af ti

Raske personer uden diabetes har som fastende normalt en blodsukkerværdi under 6 mmol glukose pr. liter blod. De danske forskere har set på blodsukkerværdierne hos 80.522 danskere. Resultatet viser, at ca. 40 pct. af befolkningen har en for høj blodsukkerværdi og dermed en forhøjet risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Når vi spiser, nedbrydes maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet og danner det, man kalder blodsukkeret.

Blodsukkerværdien er bestemt af, hvad vi spiser, hvor meget vi spiser, og hvor meget motion vi dyrker. Især mange usunde mellemmåltider og snacks kan få blodsukkeret til at stige.

- Det farlige er især, hvis du spiser mange små måltider, der består af noget sukkerholdigt f.eks. slik, sodavand, juice eller stivelseholdige fødevarer og samtidig er inaktiv. Så har du et jævnt højt blodsukker hele tiden, siger Marianne Benn.

Forskerne ved endnu ikke med sikkerhed, hvad det er for en mekanisme, der ligger til grund for sammenhængen mellem sukker og hjerte-karsygdomme. Mulige forklaringer kan være, at sukkeret gør, at kolesterolpartiklerne lettere sætter sig fast i hjertekarvæggen og på den måde giver åreforkalkning og blodpropper. Eller at det er karvæggen, der ændres af sukkeret, så den bliver utæt som en si, så kan kolesterolet nemmere komme ud gennem karvæggen.

Direkte årsag

Forskningen kan bruges til forebyggelse, forklarer en anden person bag studiet, Børge Nordestgaard, overlæge på Herlev Hospital og professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

- Vores data viser klart, at sukker er en direkte årsag til hjerte-kar-sygdom og blodpropper. Med den viden vil det derfor være fornuftigt at nedsætte sit sukkerindtag for at få et mindre blodsukker.

World Health Organization estimerer, at 6 pct. af alle dødsfald skyldes forhøjet blodsukker.