Danskerne har historisk set et lidt køligt forhold til EU. Det er det europæiske retsforbehold et helt konkret bevis på.

Den 3. december skal vi stemme om afskaffelsen af det europæiske retsforbehold. Det skal vi, da vi for fremtiden ikke længere er garanteret en plads i politisamarbejdet Europol, hvis vi beholder forholdet.

Hvis vi stemmer ‘ja’ til afskaffelsen af retsforbeholdet, får vi i stedet en tilvalgsordning, der blandt andet betyder, at vi takker ‘ja’ til et samarbejde med Europol, men ‘nej’ til en fælles asyl og indvandrerpolitik. Det er et politisk løfte fra regeringen.

LÆS OGSÅ: Carl Holst på kollisionskurs: To dramatiske minister-måneder i GIFs

Men hvad er historien bag det famøse og omdiskuterede retsforbehold, som langsomt bliver mere og mere virkeligt, desto tættere vi kommer på den 3. december.

Vi tager dig her med tilbage til dengang, retsforbeholdet blev undfanget.

1. Danskerne skal i juni 1992 stemme om Maastrichttraktaten, der skal styrke det europæiske samarbejde EF på blandt andet det retlige område.


2. Danskerne gider ved denne afstemning ikke samarbejde mere med EU, og 50,7 pct. stemmer ‘nej’.


3. Traktaten bliver dog vedtaget, og det medfører blandt andet, at EF bliver til EU.


4. I december samme år forhandler danske politikere en særordning på plads med EU. Den går under navnet Edinburgh-aftalen.


5. De fire EU-forbehold er født. Herunder det famøse retsforbehold.


6. De øvrige tre forbehold omhandler et unionsborgerskab, euroen og afgørelser og aktioner på forsvarsområdet.


7. I maj 1993 skal danskerne igen stemme om Maastrichttraktaten – men denne gang med de fire forhold vedhæftet.


8. Danskerne er nu tilfredse nok med traktaten, og ‘ja’-siden vinder med 55,1 pct. af stemmerne til denne afstemning.


9. Den 3. december 2015 skal danskerne nu stemme om afskaffelsen af retsforbeholdet.


10. Stemmer vi ‘ja’, lægger vi retsforbeholdet i graven og får en tilvalgsordning. Vi er så i øvrigt garanteret medlemskab i Europol.


11. Stemmer vi ‘nej’, beholder vi vores forbehold, og vi skal genforhandle en parallelaftale med Europol. Der er med andre ord ingen garanti for en ny aftale, men ifølge nej-partier, så burde det ikke være noget problem.