Der har været gang i det politiske 2015 med både Folketingsvalg og en EU-afstemning. Og meget kan man sige om dansk politik, men det har på ingen måde været kedeligt.

Derfor har vi heller ikke haft nogle problemer med at finde frem til en række højdepunkter fra året 2015 i dansk politik.

1. Årets politiske beskrivelse

Journalisten Poul Høi fra Berlingske er (undskyld vores franske) en fandens dygtig skribent. Og så er han sjov. Kombinationen af de to ting gik virkelig op i en højere enhed, da han skrev en artikel til Berlingske om Donald Trump. Indledningsvis får han nemlig flettet Morten Østergaard ind, som den diametrale modsætning til Donald Trump. Og det bliver på en gang en grov sviner og et elegant kompliment. For ingen gider at minde om Donald Trump, men man gider heller ikke være det sted, hvor sjov går hen for at dø.

Du kan læse hele artiklen om tegneseriefiguren Donald Trump her. Hvis du ikke orker det har vi hevet den helt centrale linje ud af artiklen fra Berlingske nedenunder.

»For politik er kedeligt. Politik er den slags med forslag og fodnoter, politik er det sted, hvor sjov går hen for at dø. Politik er Morten Østergaard.«

2. Årets politiske taber

Lige nøjagtig vinderen af denne kategori var ret nem. 2015 har mildest talt ikke været det fedeste år for nu tidligere forsvarsminister Carl Holst. Det begyndte ellers meget godt. Først blev han valgt ind til Folketinget, og derefter blev han forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde. Han nåede dog kun at sidde på pinden i knap tre måneder, før en række dårlige sager fra tiden som regionsrådsformand væltede ind ad døren til hans kontor. Selv efter manden gik af som minister og blev degraderet til kirkeordfører fortsatte skeletterne med at vælte ud af skabet for Carl Holst, der til sidst blev politianmeldt og måtte søge orlov fra Folketinget.

3. Årets politiske billede med dyr på

Vinderen af denne kategori kan næppe være andre end billedet af vor egen statsminister i hjemmestrik med en arm om familiehunden Bella, eller er det Beauty – det er svært at sige? Billedet er næppe fra indeværende år, men det blev pludselig rasende aktuelt igen, da ekstra Bladet opdagede, at det blev flittigt brugt som meme på et amerikansk satire-site. De sagesløse journalister i USA havde tydeligvis ingen idé om, at manden på billedet var den danske statsminister – i stedet blev han præsenteret som den hyggelige fyr, Bruce.

4. Årets politiske accessory

Igen løber den tidligere forsvarsminister Carl Holst med en pris. Denne gang for bedste accessory på et politisk billede. Billedet af Carl Holst, der støtter sig til et spinkelt pottetræ af eg, er sørgeligt og komisk på samme tid. Carl Holst er på daværende tidspunkt en presset mand. Han har netop overdraget sit ministerium til Peter Christensen, og har kun en meget spinkel politisk fremtid at støtte sig opad – hvorfor han måske klamrer sig til en nyfødt egetræsstamme.

Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

5. Årets politiske beef

Der er ikke meget hyggeonkel over Naser Khader længere. Han blev i sommeren valgt ind i Folketinget for De Konservative, og siden har han brugt tiden på at være sur helt generelt. Da folk på flugt fra krig i september væltede ind over de danske grænser, gik det ud over debattør og radiovært Lisbeth Zornig Andersen, som han beskyldte for at være racist, fordi hun gav en flygtningefamilie et lift fra Rødby over Øresund. Og Zornig skød i den grad tilbage på Naser Khader med en hentydning til hans egen baggrund. Du kan læse hele skænderiet her.

6. Årets værste politiske kampagne

Prisen for denne kategori burde måske gå til hele ‘ja-siden’ i EU-afstemningen, der over hele linjen var forholdsvis fordummende og ensporet. Alene det faktum, at en politisk alliance mellem Venstre, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Alternativet, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti kan gå så galt, når man endda har både erhvervsliv og humanitære organisationer i ryggen, siger en del om indsatsen og succesraten af den kampagne. En anden stærk konkurrent til trofæet er Radikal Ungdom, der under samme valgkamp lige sigtede lidt lavere end alle andre med budskabet om, at et ‘nej’ til afskaffelsen af retsforbeholdet var det samme som en støtteerklæring til de pædofile. Vi har nu alligevel valgt, at prisen for årets værste kampagne skal gå til Det Konservative Folkeparti, der med deres ‘Stop Nazi Islam Ismen’-reklamer. Ikke alene var der problemer med orddelingen, kampagnen blev også en viral joke på internettet med en ‘Stop Nazi’-generator, hvor folk selv kunne indsætte et valgfrit ord. De fik altså bevist, at det stadig er god underholdning og i øvrigt et desperat råb om hjælp, når nogen trækker nazi-kortet.

7. Årets politiske ord

Der er sikkert et ord, der er bedre og klogere. Men vi har nu alligevel valgt, at roadshow skal være årets ord, fordi Dansk Folkeparti fik brugt det så flittigt i forbindelse med valgkampen i juni. Det er sjovt, fordi Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti i samme periode foreslog at beskatte engelske ord i et desperat forsøg på at beskytte det danske sprog. Desværre havde han vistnok lige glemt, at hans egen formand selv havde valgt ordet ‘roadshow’ til partiets valgkaravane. Alex Ahrendtsen var dog også hurtigt ude at trække sit forslag tilbage.

8. Årets politiske outfit

Formanden for Alternativet Uffe Elbæk skal belønnes med en pris i denne kategori. Ikke fordi, han er den, der går bedst klædt, for det er han ikke. Men fordi han insisterer på, at klæde sig som en, der er mindst 30 år yngre med hans utallige statement-t-shirts – gerne fra Wood Wood. Og hvis det ikke er herligt, så ved vi ikke, hvad er.

Alternativet fester på Papirøen med Uffe Elbæk og med Uffe Elbæk på Havnerundfart
Alternativet fester på Papirøen med Uffe Elbæk og med Uffe Elbæk på Havnerundfart Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere