Den store fugl kan sætte sig ind i, hvad andre mon tænker.

Mennesket er unikt. Vi har en del egenskaber, der adskiller os fra dyr, for eksempel kan vi forstå, at hver person har sine egne tanker om forskellige ting.
Men den egenskab deler vi til dels også med ravne. Det skriver Phys.org ifølge Videnskab.dk.

Forskere fra Houston Universitet og Wien Universitet har i en række forsøg med ravne fundet ud af, at fuglene kan tilpasse deres adfærd ved at tillægge andre ravne deres egne opfattelser. De generaliserer altså ud fra deres egne tanker.

Læs mere på Videnskab.dk: Krager er klogere, end vi tror

I forsøgene så forskerne, at ravnene gemte deres mad, når de hørte lyden af andre ravne. Dette var gældende, hvis et kighul i buret var åbent, og de ikke kunne se en ravn. Hvis kighullet derimod var lukket, men der stadig var lyde af andre ravne, viste ravnen ifølge Phys.org ikke samme bekymring om maden.

Det er ifølge Phys.org vigtigt for ravne at samle føde, og tidligere studier har vist, at ravnene opfører sig anderledes, når de bliver observeret. Ravnene vil i højere grad gemme deres mad og beskytte det, end hvis de ikke bliver observeret.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvornår blev mennesker bevidste?

Ravnene behøver altså ikke at se en ravn for at forstå sine omgivelser.

»Det kan ændre vores opfattelse af mennesket, og at vi ikke kun deler den evne med chimpanser eller andre tætrelaterede arter, men også med arter, som er meget anderledes end os,« siger Cameron Buckner, der er lektor i filosofi på Houston Universitet og medforfatter på studiet, til Phys.org.

Foskernes studie er publiceret i Nature Communications.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
Orions venstre skulder opfører sig underligt
Fysikere verden over vædder om supersymmetris eksistens
Derfor ødelægger sociale medier din koncentration