Ægteskabet med politikeren Jens Otto Krag blev indgået i himlen, men sluttede på jorden.

Det lignede ellers begyndelsen til historien om en dansk Kennedy-klan. Det var århundredets største danske kærlighedshistorie.

Men ganske som sin mor faldt Helle Virkner for en mand med periodevis større trang til selskabelighed end til familieliv.

Jens Otto Krags breve fra 1959 til sin dengang 33-årige Helle, som de er optrykt i Virkners bog 'Hils fra mig og kongen', vidner om en nærmest boblende forelsket kommende statsminister.

Men som det ofte er - ægteskaber indgået i himlen, har det svært på jorden.

Det er typisk for Helle Virkner, at mens hendes og Krags advokater i al hemmelighed forhandlede skilsmisse, hoppede hun selv ind på scenen i Cirkusrevyen. Sammen med Malene Schwartz svingede hun laktasken som Nyhavns-luder. Det gav genlyd helt ovre i Amerika, at Danmarks statsministerfrue spillede letlevende fruentimmer.

Tog sine kampe
- Det var fantastisk som Helle tog sine kampe her i livet med alle de sorger, hun havde. Hun var altid i flot humør og til det sidste en fantastisk person, som Jane Aamund sagde i går. Eller med Holger Juul Hansens ord:

- Helle har haft et stort og rigt liv. Hun har haft mange, mange glæder, men også mange, mange sorger. Men jeg har aldrig hørt hende beklage sig.

Helle Virkner og Krags søn Jens Christian, født i 1960, viste sig at være autist.

Hans lillesøster Astrid Helene - kun kaldet Søsser - blev som voksen ramt af sklerose. I dag er Søsser Krag hårdt ramt af sygdommen.

Ægteskabet med Krag holdt i 14 år, frem til 1973. I 'Hils fra mig og kongen' (1994) lægger hun vægt på sin store kærlighed til Jens Otto Krag. Men han var pigeglad, som man sagde dengang i 60erne. Hans utroskab sled på ægteskabet. Det samme med de stemningssvingninger, distancen, der var en del af Krags personlighed. Som Virkners far var Krag tørstig.

Forsvandt med fremmed dame
Det var svært at finde en grimasse, der kunne passe, når han åbenlyst gik afsides med en af gæsterne under et besøg i Sverige.

- Efter middagen var der kaffe i de tilstødende saloner, og på et tidspunkt opdagede jeg, at Jens var væk. Det samme var en af de svenske embedsmænds koner. Jeg forsøgte at gøre mig usynlig, mens jeg håbede på, at han ville komme hurtigt tilbage, skriver Virkner i bogen.

- Det var som om, han ikke kunne slippe det frie og muntre liv fra studietiden på Regensen, selvom han inderst inde godt vidste, at det bestemt ikke passede sig for en statsminister. Han fik opfyldt sine politiske ambitioner, da han blev regeringsleder, men han ville ikke acceptere, at netop den tilværelse havde nogle omkostninger, der betød, at han ikke kunne leve et sorgløst studenterliv.

Til sidst trivedes den ægteskabelige lykke kun i ferierne i sommerhuset i Skiveren. Det var her, Krag gav sig tid til sine børn og udtrykte sine mere følsomme sider som maler. Helle Virkner nåede aldrig helt at overvinde sorgen efter Krags død i 1978.

Stolt af børnene
Offentligt havde hun kun et enkelt forhold til en mand siden, nemlig politikeren Erik Haunstrup Clemmensen.

Gør det dig ked af det eller bitter, at skæbnen har givet dig to børn, som er ramt af sygdom, spurgte B.T. for fire år siden:

- Nej, sådan ser jeg ikke på det. For de er så optimistiske og glade og positive. Den måde, de kommer gennem livet på, er flot. Og det giver i virkeligheden mig glæde og livsenergi. Det er to fantastiske børn, siger Helle Virkner, som trods en fantastisk karriere med mange højdepunkter kalder børnene det største i sit liv.

- Éns børn, det er dét bedste. Jeg havde det sådan, at jeg ville komme hjem hver dag, når mine børn kom fra skole.

Jeg kan huske, at Søsser åbnede døren og råbte: 'Er mor hjemme?' Og når jeg svarede, at det var jeg, gik hun hen til nogle kammerater. Hun skulle bare vide, at jeg var der.

Når du kigger tilbage på dit liv, har du så fået det liv, du ønskede dig?

- Det tror jeg nok, at jeg må sige ja til. Karrieren har været utrolig god. Og jeg har aldrig oplevet en eneste dag at gå på arbejde og være ked af det. Det er jo en gave.

Sagde altså Helle Virkner i et af sine allersidste store interview.