22.000 mennesker blev smittet med mæslinger i Europa i 2014, og det får alarmklokkerne til at ringe hos verdensorganisationen WHO. Flere skal vaccineres, lyder det.

Sørg for at få børn, ældre og andre i risikogruppen for at blive smittet med mæslinger vaccineret med det samme.

Sådan lyder opråbet fra verdenssundhedsorganisationen WHO til de europæiske politikere, efter at organisationen har fået tal for det seneste års antal mæslingetilfælde i Europa.

Selvom WHO længe har arbejdet for at komme den ondsindede sygdom til livs, har syv europæiske lande til sammen indrapporteret mere end 22.000 tilfælde af mæslinger i 2014. Det truer målet om at udrydde sygdommen inden slutningen af 2015.

»Når man tænker på, at antallet af mæslingetilfælde er reduceret med 96 procent i Europa over de sidste to årtier, og at vi er bare få skridt fra at udrydde sygdommen, så bliver vi virkelig sat tilbage med de her tal,« siger Zsuzsanna Jakab, der er leder af den europæiske afdeling af WHO.

»Vi må svare tilbage kollektivt uden yderligere forsinkelser for at lukke vaccinationshullet, for det er fuldstændig uacceptabelt, at mæslinger fortsat koster liv, penge og tid efter de sidste 50 års arbejde for at gøre vaccinen sikker og tilgængelig,« siger hun.

Selvom antallet af mæslingetilfælde faldt med 50 procent fra 2013 til 2014, bliver sygdommen ved med at bide sig fast i Europa, fordi der fortsat går folk rundt, der ikke er vaccineret. Enten fordi forældrene nægter at lade deres børn vaccinere eller fordi folk ikke har adgang til vaccinen, oplyser WHO.

Bosnien-Herzegovina, Rusland, Italien og Tyskland er blandt de lande, der er hårdest ramt, men sygdommen rejser med i rygsækken blandt turister og spreder sig på tværs af de europæiske lande.

»Nu er det førsteprioritet at få kontrol over de tilfælde, der florerer i øjeblikket i alle de ramte lande gennem vaccinationer af de befolkningsgrupper, der er i risiko for at blive ramt. Samtidig skal alle lande uden undtagelse sikre, at så mange som muligt får vaccinen, så lignende udbrud ikke vil ske igen i vores del af verden, og så mæslinger kan blive udryddet en gang for alle,« siger Nedret Emiroglu, der leder WHO-afdelingen »smitsomme sygdomme, sundhedssikkerhed og miljø« i Europa.

Ifølge WHO er der brug for at holde et skarpt øje med alle mistænkelige tilfælde, hele tiden at teste dem, der mistænkes for at være smittet, samt at oplyse bredt om risikoen ved at blive vaccineret mod mæslinger.