Kun dele af motorblokken og et stykke af bagakslen vidner om, at det forvredne, søndersprængte metalskrot på billedet stammer fra den varevogn, der indeholdt Anders Breiviks hjemmelavede bombe.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Resten af køretøjet - en Volkswagen Crafter - er sprængt til småstykker, der er blæst ind i bygninger og ud på gaderne, hvor det flød med glas, murbrokker og blod efter bilbomben, der gik af fredag den 22. juli klokken 15:27.

Dem mindes vi i dag

Domkirken - Mindegudstjeneste for ofrene for terror i Norge


Varevognen havde Breivik parkeret klos op ad den norske regerings hovedbygning, Høyblokka, der blandet andet rummer statsministerens kontor. Ikke ét vindue i højhuset er intakt, og ingen kan endnu sige, hvornår - eller om - den raserede bygning kan benyttes igen.

Politiets tekniske undersøgelser skal nu give svar på, hvor kraftig Anders Breiviks hjemmelavede bombe, der var baseret på en blanding af kunstgødning og diesel, var.Enkelte eksperter har dog allerede anslået, at den har vejet mindst 500 kilo målt på omfanget af skaderne, sammenholdt med lignende terroraktioner.

På grund af nedstyrtningsfaren er området spærret af for offentligheden. Udenfor indgangen til Høyblokka er der et gabende hul med kig ned til en underjordisk parkeringskælder. 

- Det virker som om, at bombemanden har parkeret bilen, sådan så huset skulle styrte i grus, siger et vidne til Dagbladet.  

Hele indgangspartiet til bygningen er blæst bort, og det samme er den tilstødende kantine, der ligger lige indenfor skydedørene. 

Varevognen, der bar på sprængladningen, har en lastekapacitet på halvandet ton. Den havde Anders Breivik skaffet sig gennem udlejningsfirmaet Avis. 

Forud for angrebet blev Anders Breivik set fjerne et 'Avis'-logo logo fra bilen. Det skete hjemme på gården i Rena nord for Oslo, hvor han forberedte sin mission. 

Breivik har selv beskrevet i terrordagbogen, som hans 1516 sider lange manifest indeholder, hvordan han brugte særlige kemikalier til omhyggeligt at fjerne limresterne fra logoet.

Da massemorderen endelig var klar til at føre sin grufulde plan ud i livet, foregik det - ifølge hans egne oplysninger i dagbogen - med en simpel krudtlunte, der gav ham 75 sekunder til at komme på afstand af eksplosionen. 

Åne Arneberg, der arbejder i en nærliggende bygning, så formentlig Anders Breivik forlade varevognen i al hast efter at have antændt lunten.

- Jeg sad på mit kontor og talte i telefon, da jeg studsede over en mand klædt i noget, der lignede politiets sommeruniform. Han kom gående fra regeringskvarteret, før han satte sig ind i en lille varebil udenfor, siger han til Dagbladet.

Efter eksplosionen kørte Anders Breivik væk fra centrum og ud mod Utøya. Forklædt som politimand lod han sig sejle over til den lille ø og indledte sin skudmassakre, der varede halvanden time og kostede mindst 68 mennesker livet.

 Åne Arneberg mener, at den Fiat Dublo, som blev fundet på færgelejet ved Utøya, er identisk med den bil, han så manden i politiuniform sætte sig ind i.