En ung mand fra Syrien er blevet et internetfænomen ved at dokumentere sin flugt til Sverige. Men nu bruger han sin stjernestatus til at fortælle andre flygtninge, at landet er et overvurderet mål.

OSLO: »Ah, endelig er euro-træet klar til at blive plukket,« siger Mahmoud Bitar, mens han glad og rutinepræget tager en plasticpose i hånden.

Han går hen til et træ i forhaven og hiver denne ene 50 euro-seddel ned fra grenene efter den anden.

Snart vender han blikket mod træet ved siden af og spørger: »Og hvad med dollar-træet? Nej, det skal vist lige have nogle dage til.«

Læs også:

Det hele er optaget på video og lagt på Facebook til 23-årige, syriske Mahmoud Bitars godt 260.000 følgere.

Pengetræerne er en ud af mange parodier på livet som flygtning, der har gjort Bitar til et internetfænomen blandt syrere, der flygter fra borgerkrigens rædsler og søger mod Sverige i håbet om et bedre liv.

Gjorde grin med egen flugt

Mahmoud Bitar besluttede selv at flygte fra Syrien for knap to år siden, og undervejs på den farlige og vanskelige rejse til Europa begyndte han at optage korte videoer med sin smartphone.

Hans rejse gik fra Syrien til Egypten så til Tyrkiet og med båd til Grækenland, hvor han strandede i månedsvis med drømmen om at komme til Sverige. Men her brugte han sin tid på at lave videoer om livet i Grækenland og om bestræbelserne på at komme videre i Europa med et glimt i øjet.

Læs også:

Læs også:

14. februar lavede han en guide til den perfekte valentinsdagsgave for flygtninge, som naturligvis var et falsk pas og dermed chancen for at komme videre nordpå. Mahmoud Bitars ønske var hele tiden at komme til Sverige, og han endte med at bruge 21 forsøg – og 21 falske pas med forskellige nationaliteter – før han kom om bord på et fly til Stockholm 7. maj.

»I skal ikke komme til Sverige«

Nu bor han i bydelen Ronna i Södertälje tæt på Stockholm, og videoerne med de store drømme om det forjættede Sverige er blevet erstattet af ét simpelt budskab til de mange følgere: I skal ikke komme til Sverige.

»Folk overdriver, når de beskriver, hvor fantastisk livet er i Sverige. De giver dig et hus, en lækker bil, et godt job og masser af penge. Det er i hvert fald, hvad syrere derhjemme tror, Sverige tilbyder asylansøgere,« siger han til BBC.

»Jeg ville vise dem virkeligheden ved hjælp af humor,« tilføjer han.

Sverige er det land i Europa, der efter Tyskland har fået flest asylansøgninger fra syrere, men som Berlingske kunne fortælle tidligere i august, er tallet dalende. En af forklaringerne er ifølge de svenske udlændingemyndigheder, at der er kommet så mange flygtninge til landet på kort tid, at det halter med integrationen.

På grund af bolig- og jobmangel ender mange med at bo i det, vi i Danmark vil kalde ghettoområder, som Ronna i Södertälje.

Drømmer om at vende tilbage

På trods af Mahmoud Bitars ønske om at nedbryde det rosenrøde billede af Sverige, er han glad for, at han forlod Grækenland.

»Der var ikke noget velfærdssystem eller arbejde at få. Grækenland kan ikke hjælpe sin egen befolkning, så de kan slet ikke hjælpe sådan nogle som os,« siger han til BBC.

I øjeblikket lærer han svensk og prøver at få gang i en karriere som skuespiller. Men hans største drøm er at vende tilbage til sit hjemland.

»Jeg drømmer om, at Syrien bliver, som det var engang, og så vil jeg være den første til at rejse tilbage. Der er ikke noget andet sted i verden som Syrien,« siger Mahmoud Bitar.