En russisktalende undercover-agent mødtes med den russiske spion, Anna Chapman og lokkede fældende oplysninger ud af hende.

I søndags blev den blændende skønhed, 28-årige Anna Chapman anholdt for at være russisk spion bosat i New York. Hun er blandt i alt 11 mistænkte i sagen om en russisk spionring.

Anna Chapman levede et på overfladen et helt almindeligt liv, men siden januar i år har det amerikanske forbundspoliti FBI holdt et vågent øje med hende.

Det 17 sider lange anklageskrift mod Anna Chapman beskriver i detaljer hendes opgaver som spion, og ikke mindst, hvordan FBI fik fældende beviser mod hende.

Hendes rolle i spionringen var at bruge sit dragende udseende og hendes charmerende, uadvendte væsen til at netværke med amerikanske topfolk og besnære dem til at lække fortrolige oplysninger til hende.

Hver onsdag satte hun sig på en cafe eller i en boghandler med sin bærbare computer. Så oprettede hun et låst computer-til-computer-netværk, som en repræsentant for den russiske efterretningstjeneste SVR loggede på, ofte i en bil parkeret lige udenfor hvor Anna Chapman befandt sig. Herefter kunne hun i krypterede beskeder giver hemmelige oplysninger videre.

Men for mindre end en uge siden tog FBI stærkere medtoder end blot overvågning i brug. D. 26. juni mødtes en russisktalende FBI-agent med Anna Chapman på en cafe, under dække af at være fra det russiske konsulat i New York.

Men som en trænet spion var Anna Chapman skeptisk i begyndelsen.

- Jeg bliver nødt til at få flere oplysninger om dig, før jeg kan tale, sagde hun på russisk.

- Jeg arbejder i samme afdeling som dig, men jeg arbejder på konsulatet. Okay. Mit navn er Roman, svarede FBI-agenten.

For at få flere beviser i kassen ville FBI have Anna Chapman til at gå et skridt videre i sin spionaktivitet. Nu bad FBI-agenten Anna Chapman aflevere et falsk pas til en af de andre spioner.

Anna Chapman skulle medbringe et blad til det offentlige mødested, så den anden spion ville kunne kende hende. Herefter ville de tale i koder for at sikre sig, at de havde fundet den rigtige person. Efter endt mission bad FBI-agenten Anna Chapman sætte et frimærke på et skilt i New York, som tegn på at missionen var fuldført.

- Okay, i morgen kl. 11 vil jeg sidde på en af bænkene. Hun spørger mig, om vi mødte hinanden i Californien, jeg siger nej, det var i The Hamptons. Jeg tager dokumenterne, beder hende underskrive. Jeg holder bladet, så hun kan kende mig, og jeg tager tilbage og sætter frimærket på, gentog Anan Chapman.

Missionen blev dog aldrig fuldført. Dagen efter blev Anna Chapman nemlig anholdt. Hun sidder nu varetægtsfængslet indtil hendes retssag starter d. 27. juli.