I den tyske by Ratingen, der ligger lidt uden for Düsseldorf, er tyve begyndt at sprænge pengeautomater i luften for at få kontanterne ud af maskinen.

To pengeautomater blev sprængt samme morgen forrige måned. En fra Santander og en fra Deutsche Bank. Det skriver Reuters.

For et år siden var beboerne over pengeautomaten fra Santander bange for, at pengeautomaten kunne blive et mål for tyve, og derfor forsøgte de at få den fjernet – dog uden held.

Set i bagklogskabens klare lys skulle beboerne nok have haft deres vilje, for ifølge Reuters sprænger tyve i gennemsnit mere end en pengeautomat om dagen. Og det er en stigning på 40 procent siden 2019.

Ratingen, Tyskland. Antallet af sprængte pengeautomater er stærkt stigende.
Ratingen, Tyskland. Antallet af sprængte pengeautomater er stærkt stigende. Foto: ACHIM BLAZY
Vis mere

Ifølge indenrigsministeriet i Tyskland skyldes det to ting.

Tyskland har som Europas største økonomi hele 53.000 pengeautomater. Det skyldes, at tyskerne foretrækker at betale med kontanter i stedet for kort, og faktisk betales op mod 60 procent af dagsindkøb kontant i landet, fortæller en undersøgelse fra Bundesbank.

Derudover har Tyskland flere motorveje uden fartgrænse, så forbryderne hurtigt kan komme væk fra gerningsstedet.

Det er afgørende, eftersom tysk politi vurderer, at det meget vel kan være hollandske bander, der står bag mellem 70 og 80 procent af alle eksplosionerne.

Hollandsk politi køber også ind på ideen om, at det er hollandske forbrydere, der står bag.

De vurderer, at der er omkring 500 ansvarlige, der arbejder i undergrupper, da nye rekrutter erstatter de, der bliver fanget af politiet.

I 2018 var der 369 eksploderende pengeautomater. Det tal steg til 496 pengeautomater i 2022, men indtil videre ser det ikke ud, som om 2023 bliver mildere end forrige år.