13 norske mænd har deres navn til fælles med Norges mest forhadte mand, massemorderen og terroristen Anders Breivik.

Nu bliver de kimet ned af norske journalister, der har fat i den forkerte Anders Breivik, og hængt ud på diskussionsfora.

For de 13 nordmænd, der gik fra at have et normalt til et infamt navn i løbet af et døgn, har konsekvenserne været store.

LÆS OGSÅ: Det betyder Breiviks medaljer

- Det er tungt og træls, at man bliver forbundet med så forfærdelig en sag. Jeg har fået en del telefonopkald, både fra studiekammerater, venner og journalister, der researcher, siger 36-årige Anders Breivik til VG Nett.

Han har ikke kun navnet, men også hjembyen - Oslo - til fælles med manden, der har tilstået at stå bag Norges værste forbrydelse siden 2. Verdenskrig.

Læs også: Breivik skød partitoppens børn

Og så har han tilmed næsten samme alder. Kun fire år skiller ham fra massemorderen. VG Nett skriver, at i alt fire nordmænd alene i Oslo deler navn med den fængslede Anders Breivik.

Den 36-årige valgte at tage konsekvensen af de mange fejlopkald og ringede selv til de norske nyhedsredaktioner og bekendtgjorde, hvem han er - eller rettere IKKE er - samt hvilke detaljer fra hans egen baggrund, journalister skulle tage sig i agt for ikke at forveksle med massemorderens.

Mange fra hans eget bagland er også fejlagtigt blevet genstand for journalisternes opmærksomhed, ligesom steder, hvor han har sin gang, er kommet i søgelyset. 

Resultater fra skydestævner dukker blandt andet ved en Google-søgning på navnet Anders Breivik. 

- Mit navn står flere steder i forbindelse med, at jeg er konkurrenceskytte for Akademisk Skytterlag. Det er mig og ikke ikke Anders Behring Breivik, fastslår Anders Breivik, der googler sig selv jævnligt for at gardere sig mod den chikane og uønskede opmærksomhed, han hurtigt kan få på grund af det uheldige navnesammenfald.

- Det føles som at vågne op og pludselig hedde Adolf Hitler, siger han til VG.

- Men det er selvsagt alle ofrene og deres pårørende, som er i mine tanker. Mit eget problem i alt det her er forsvindende lille i den store sammenhæng.

Ifølge VG har 13 nordmænd deres navn til fælles med Anders Behring Breivik, der har erkendt at stå bag mordet på 68 mennesker på Utøya og bilbomben i Oslo samme dag, der krævede otte dødsofre.

VG skriver, at hovedparten af de 13 norske mænd allerede har bedt om at få slettet offentligt tilgængelige kontaktoplysninger, efter at navnet på gerningsmanden blev offentliggjort.