Med omkring 30.000 soldater har Ruslands militær øvet sig i at indtage blandt andet Bornholm samt den svenske ø Gotland og de finske Ålandsøerne.

Det fremgår af en rapport fra det amerikanske tænketank Center for European Policy Analysis (Cepa), ifølge den svenske avis Expressen.

Johan Eellend, sikkerhedspolitisk analytiker ved det svenske forsvars forskningsinstitut (FOI) kalder øvelsen for en 'mediekrig'.

»Det er et klart signal, og det indgår i en russisk mediekrig, der går ud på at skræmme,« siger Johan Eellend til Expressen.se.

Rapporten fra Cepa handler om sikkerhedssituationen i de nordiske lande, de baltiske lande og Polen og er blevet skrevet af sikkerhedsekspert Edward Lucas, der har Østeuropa som et særligt område.

Under øvelsen, som fandt sted i marts, trænede 33 000 af præsident Putins styrker i at invadere Bornholm, Åland, Gotland og det nordlige Norge.

Johan Eellend har læst rapporten og siger til Expressen.se, at øvelsen er et klart eksempel på det russiske skræmme-taktik, som landet gør brug af - alt styret af Kreml.

»At lave øvelser med et scenario, der er så aggressivt mod visse lande sender et stærkt signal. Det er en aggressiv adfærd. Sverige eller NATO ville ikke gøre sådan,« siger Johan Eellend.

Rapporten fortsætter med at nævne flere tilfælde, hvor de russiske militære øvelser har overtrådt både svenske og baltiske farvande og luftrum. Og ifølge John Eellend skal den russiske interesse i de baltiske lande tages alvorligt.

Rapporten nævner også, at der kan være en risiko, om end ikke meget sandsynligt, at Rusland planlægger et overraskelsesangreb mod de baltiske lande og de nordiske lande. Dette ville imidlertid ikke være muligt i den nuværende situation, ifølge rapporten forfatter Edward Lucas, fordi Rusland har over 15 000 tropper i Ukraine og landet ikke er i stand til at køre to krige på samme tid.

»Alt dette er en del af mediernes strategi Rusland. Den øvelser viser måske ikke, hvad de agter at gøre, men snarere hvad de er i stand til at gøre. Og målet er at skabe forvirring og splittelse i den baltiske region,« siger Johan Eellend.