Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Lego sponserede i 1996 tid klodserne til den polske kunstner Zbigniew Libera. Uden dog at ane, hvad de skulle bruges til. Nu kommer dødslejren i Lego på museum Warszava.

55.000 britiske pund - eller hvad der svarer til en afrundet halv million danske kroner - er det kontroversielle bygningsværk i Legoklodser værd for Warszawas Museum for Moderne Kunst.

Det er i hvert fald, hvad de i følge flere udenlandske medier betalte en privat norsk samler for det morbide kunstværk.

Det er den polske kunstner Zbigniew Libera der står bag værket. I 1996 sponserede Lego en ordentlig bunke klodser til hans kunstprojekt. Siden har koncernen dog på det kraftigste benægtet, at man vidste, hvad Libera havde i tankerne, da han bad om at få klodserne gratis.

Så det er nok kommet bag på familien Kirk, at han fremstillede tre modeller af en tysk KZ-lejr fra Anden Verdenskrig komplet med gaskamre, vagttårne og sågar en nazist, der tilsyneladende udfører eksperimenter på afdøde fanger. Kunstværkerne kom i øvrigt komplet i papkasser, der til forveksling ligner Legos egne, og firmanavnet står også på kasserne - blot som sponsor frem for fabrikant.

En af de andre modeller står udstillet på et privatfinansieret jødisk krigsmuseum i New York.

Værkerne har været udsat for en del kritik, idet nogle mener, at det ikke hører sig til at skildre de rædsler, der fandt sted i kz-lejrene i legetøj. Andre mener, at de blot skildrer de virkelige rædsler, og derfor er vigtige kunstværker.

På museet i Warszava tilhører man åbenbart den sidste kategori. 'Kunstværkerne' vil senere på året kunne ses på byens museum for moderne kunst.

Andre læser også