Italiens højreorienterede regering har støttet et lovforslag, der vil forbyde laboratorieproduceret kød og andre syntetiske fødevarer, og fremhæver italiensk fødevarearv og sundhedsbeskyttelse.

Går forslaget igennem, vil eventuelle brud på forbuddet medføre bøder op til 60.000 euro, tilsvarende knap 447.000 danske kroner, skriver  BBC.

Mens landmændenes organisationer havde masser af roser rettet mod tiltaget, lagde Francesco Lollobrigida, der driver det omdøbte ministerium for landbrug og fødevaresuverænitet, vægt på vigtigheden af ​​Italiens madtradition.

For flere dyrevelfærdsgrupper, der ellers har fremhævet netop laboratoriefremstillet kød som en løsning på blandt andet beskyttelse af miljøet mod kulstofemissioner og fødevaresikkerhed, var det dog et slag.

Flere italienske landbrugslobbyer har de seneste måneder indsamlet en halv million underskrifter, der opfordrer til beskyttelse af 'naturlig mad versus syntetisk mad' og blandt dem, der har skrevet under, er premierminister Giorgia Meloni.

»Vi kunne kun fejre med vores landmænd en foranstaltning, der sætter vores landmænd i front – ikke kun i spørgsmålet om at forsvare ekspertise, men også i at forsvare forbrugerne,« udtaler hun ifølge mediet.

Det foreslåede lovforslag kommer akkurat efter en række regeringsdekreter, der forbyder brugen af ​​mel, som stammer fra insekter, såsom græshopper, i pizza eller pasta.

Forslagene, der blev støttet af ministrene tirsdag, vil altså forbyde syntetiske fødevarer fremstillet af dyreceller uden at dræbe dyret, hvilket også vil gælde for laboratorieproduceret fisk og syntetisk mælk.