Den 64-årige kvinde, der er mistænkt for at have svindlet med 111 millioner kroner i Socialstyrelsen, fortæller via sin advokat, at hun »tager det, som det kommer«. Nye oplysninger giver indblik i, hvordan hun bortforklarede sine mange penge.

Den 64-årige kvinde, der er mistænkt for at have svindlet med 111 millioner kroner i Socialstyrelsen, fortæller via sin advokat, at hun »tager det, som det kommer«. Nye oplysninger giver indblik i, hvordan hun bortforklarede sine mange penge.

Dyre heste, ejendomme i Sydafrika og flotte biler.

Det er nogle af de ting, som en 64-årig kvinde fra Hvidovre angiveligt har brugt millioner af kroner på i den seneste årrække.

Kvinden, der var ansat som betroet medarbejder i Socialstyrelsen i 40 år, er mistænkt for at have svindlet med 111 millioner kroner fra 2002 til 2018, og hun er nu efterlyst via Interpol. Pengene stammer fra satspuljemidlerne og skulle være gået til socialt udsatte, hvilket har rejst debat om ordningen med satspuljemidler.

Ingen har endnu hørt den 64-årige kvindes egen version af sagen, men TV2 Fyn kunne torsdag på baggrund af en domsbogsudskrift fra Sø- og Handelsretten 4. oktober fortælle, at hun »tager det, som det kommer«. Det har hun sagt via sin advokat i skifteretten. Advokaten, Nima Napipour, tilføjede at have fået fortalt fra kvinden, at »hvis hun modtager en opkrævning, må hun betale«.

Som noget nyt begynder der også at tegne sig et billede af, hvordan den 64-årige kunne bruge så mange penge uden at vække opsigt. En 64-årig med adresse i en almindeligt udseende villa i Hvidovre, hvor kun overvågningskamera og elektrisk metalgitter foran indkørslen stikker ud. Og så de dyre biler i indkørslen, som naboer tidligere har været vidne til.

Den rige læge og opfinder

Den 64-årige kvinde har til venner og bekendte sagt, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie, og at hun blot har brugt penge, hun har arvet, skriver Ekstra Bladet torsdag aften. I Sydafrika, hvor den 64-årige og hendes søn har investeret millioner i safariejendomme, fortæller en unavngiven kilde om sønnen:

»Han er en ung mand, som har en masse penge. Vi fik den forklaring, at det var arv efter hans afdøde far. De fortalte, at han havde været overlæge i Danmark,« skriver Ekstra Bladet.

Andre kilder fortæller ifølge samme medie lignende historier. De har fået at vide, faren var pakistansk læge og forsker, og at han har tjent en formue på en opfindelse.

Den 64-årige kvinde har ifølge TV 2 købt en ejendom i Silonque-distriktet nord for Phalaborwa, som ligger lige uden for Kruger National Park i Sydafrika. Hendes søn har købt to landstykker i samme område.

Historien om en oliesheik

I ridesportens verden, hvor den 64-årige også har været aktiv, florerer historien om en oliesheik.

Weekendavisen har talt med ridesportsfolk, der indimellem er stødt på den 64-årige og hendes datter. De har undret sig over, hvor pengene til dyre heste kom fra, når moren var enlig og ansat i kommunen. Men datteren, som en i miljøet kalder »den arabiske prinsesse«, har forklaret, at faren var sheik og betalte gildet. En anden unavngiven kilde fortæller ifølge Weekendavisen, at vedkommende har kendt datteren til den svindelmistænkte i mange år, og at datteren ofte har udtrykt skuffelse over, at hendes far ikke betalte flere penge i forhold til, hvor rig han var.

Datteren til den svindelmistænkte har deltaget i flere internationale ridestævner, og nogle af de svindlede penge ser blandt andet ud til at være blevet brugt på årets bedste springbetonede hoppeføl, Minnie the Moocher, som den 64-årige købte i 2007 for 175.000 kroner.

Hvad angår faren, har han ifølge Ekstra Bladet hverken været oliesheik, læge eller opfinder. Han har været ufaglært medarbejder på Carlsberg, og han døde i 2005, fortæller en af farens tidligere kolleger til avisen.

En konto i Danske Bank

Den 64-årige kvinde har ifølge dokumenter fra Statsadvokaten, som Ekstra Bladet har set, svindlet med de 111 millioner kroner ved at indsætte sine egne kontooplysninger, når hun skulle anvise tilskudsmidler. Kvinden overførte blandt andet penge til en konto i Danske Bank.

Efterfølgende har hun angiveligt ændret kontonumrene igen for at dække over svindlen. Ekstra Bladet skriver, at svindlen angiveligt foregik ved, at kvinden oprettede fiktive projekter og fiktive tilskudsmodtagere. Ifølge dokumenterne fra Statsadvokaten har kvinden samtidig ændret i breve fra Socialstyrelsen til modtagere af støtte for at dække over svindlen.

Kvinden blev torsdag erklæret konkurs i Sø- og Handelsretten. Ifølge TV2 Fyn har hun ikke bestridt et krav om at skulle betale 123 millioner kroner, hvilket er det beløb inklusive renter, som ifølge Kammeradvokaten opkræves.

Kurator Boris Frederiksen har oplyst, at kvinden foreløbigt har fået beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og et mindre indestående i et dansk pengeinstitut.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra den 64-årige kvinde hverken pr. telefon eller på hendes adresse i Hvidovre.

Socialministeriet har sat to eksterne undersøgelser i gang for at afdække, hvordan svindlen er foregået, og hvor et eventuelt ansvar kan placeres. Undersøgelserne forventes afsluttet inden jul.