En journalist ved Svenska Dagbladet opholdt sig i lufthavnen i Bruxelles, da to angivelige selvmordsbomber gik af.

Teresa Küchler, Bruxelles-korrespondent for den svenske avis, havde netop hentet sin billet, da hun først hørte en lille brag og senere et kraftigere:

»Det andet brag var så kraftigt, at det kunne føles i hele kroppen. Gulvet rystede, og stykker af loftet faldt ned. Det (eksplosionen, red.) var cirka 200 meter fra mig henne ved indcheckningsskrankerne til de fly, der går til destinationer uden for EU, til USA,« siger Teresa Küchler til Svenska Dagbladet.

»Min første tanke var, hvordan jeg skulle gemme mig. Jeg turde ikke gå ud, da jeg var bange for, at angrebet kom udefra, og indenfor var jeg bange for, at loftet skulle falde ned. Min næste tanke var, at dette er en hævn for dem, der er blevet pågrebet i Bruxelles forleden. Det tror jeg, alle tænkte,« siger Teresa Küchler, der gemte sig bag en cafe-disk.

Efter cirka ti minutter blev hun og - vurderer hun - cirka 4-500 andre ført udenfor og ind i busser, der evakuerede dem til en stor hangar.

Tilskadekomne ved metroen

Lars Svensmark, en journaliststuderende i praktik hos Region Sjælland i Bruxelles, gik forbi Maelbeck-metroen få minutter efter eksplosionen, hvor han så folk ligge udenfor dækket ind i tæpper. Han så, at en af de tilskadekomne blødte ud af hovedet, men blev selv hurtigt gennet væk af politiet.

»Der lugtede brændt og der var stadig røg, men så vidt jeg kunne se, var der ikke nogen på vej ned i metroen for at hente flere op,« siger han.

Da han passerede metroen, var gader og veje endnu ikke afspærrede. Vejen forbi metroen er en firesporet vej, og der var derfor meget trafik. Alle baner på nær en blev lukket, og her blev trafikken gennet nedad. Lars Svensmark og andre forbipasserende ved metroen havde først flyttet sig ned af en sidegade, men kort efter kom tungt bevæbnet politi råbene hen til dem, at de skulle flytte sig langt væk fra området.

Han havde ikke spekuleret på, om han skulle tage på arbejde tidligere den morgen.

»Jeg havde set i nyheden, at der havde været en eksplosion i lufthavnen, men det var jo langt væk, så jeg tænkte ikke over at blive hjemme,« siger han. Da han gik forbi parlementet, var der heller ikke højere sikkerhed end normalt, men ved en vej lige ved siden af, var der pakket med politi og ambulancer der enten kørte mod lufthavnen eller metroen.

Lars Svensmark fortsatte til sit arbejde, hvor kun tre var mødt ind. Resten havde hørt om eksplosionerne og var derfor blevet hjemme.

»Vi sidder bare og venter. Alarmberedskabet er på niveau 4, og derfor må vi kun gå udenfor, hvis det er absolut nødvendigt. Alle går rundt og kigger i deres telefoner eller ringer til folk de kender, for at høre, om de er ok. Telefonettet derfor også gået ned, så alt kommunikation foregår over nettet,« siger han.

Han fortæller, at der udenfor kontoret, der ellers ligger meget centralt, er helt øde. Busserne er kørt helt tomme af sted, og der er ingen biler på vejene.

Lars Svensmark havde tidligere i dag sendt sin mor og bror af sted med fly og tidligere i dag ankom to af hans venner fra Danmark, det har dog været via en anden lufthavn, og de er alle i god behold.

Skoler evakueret eller lukket ned

20-årige Yasmin Ali Bacha, der er født og opvokset i Bruxelles, fortæller, at hun sammen med resten af sin skole, LHCS, der har ca 6.000 studerende, er blevet bedt om at blive inde på skolen.

»Vi havde undervisning, da alle elever pludselig begyndte at snakke, fordi de læste om angrebet på deres telefon. Undervisningen blev afbrudt, men fordi alarmberedskaber er det højeste altså på 4, må vi ikke forlade skolen. Lærerne siger, vi skal forholde os rolige, men jeg kan se, at de er nervøse.«

Hun fortæller, at en af skolens bygninger er blevet evakuerede, fordi den er meget stor og synlig. Hele skolen ligger inden i centrum og er en meget velkendt skole.

»Lige nu er alle meget bekymrede. De fleste har fået fat på deres familie og venner, som er i god behold, men telefonnettet er nede, og derfor kan vi kun kommunikere og internettet,« siger hun til Berlingske.

Rolig i EU-parlamentet

En dansk kommunikationsstuderende, Line Lund Hebbelstrup, er tilfældigvis netop i dag på studiebesøg i EU-parlamentet. Før hun gik ind i parlamentsbygningen, fik hun nyhedsnotifikationer på sin mobiltelefon om eksplosionerne i lufthavnen:

»Det lyder lidt kynisk, men der var også meldinger om eksplosioner i fredags, så jeg var ikke synderligt urolig og tænkte, nå, men det angår ikke mig lige nu,« siger Line Lund Hebbelstrup.

Hendes gruppe af studerende befandt sig i et lokale med dårlig internet- og mobilsignal, da »er du ok?«-beskeder fra venner og familie begyndte at vælte ind på hendes telefon.

»Jeg er først kommet ud i cafeområdet i bygningen nu. Der sidder flere folk samlet. Folk står og ringer hjem for at sige, at de er okay. At der ikke er sket noget her. Undervisningen på min skole er aflyst resten af dagen, har jeg fået besked om, men ellers er alt umiddelbart stille og roligt her,« siger Line Lund Hebbelstrup, da Berlingske taler med hende ved 10.30-tiden.