Eliteenheden Navy Seals Team Six slog Osama bin Laden ihjel. Nu hyldes de hemmelige helte.

De blev noget af det sidste, Osama bin Laden registrerede, inden en kugle borede sig ind over al-Qaeda lederens venstre øje og rev en del af kraniet væk på det mest eftersøgte menneske på jorden. Paradokset er imidlertid, at selv hvis bin Laden rent faktisk så sine overmænd, har han formentlig slet ingenting set. De kaldes 'mændene uden ansigt', Navy Seals Team Six: en mytologiseret, militær eliteenhed, som med ét præcist skud i hovedet, fulgt op af nok et skud i brystet, mandag gik fra sagnsomspundne skygger til Amerikas sande og overordentligt virkelige helte. 79 mænd af den støbning som kalder selv den mægtigste præsident til prædikestolen: - Vi kender måske ikke altid deres navne, vi kender måske ikke altid deres historie. Men de er derude hver dag - ved frihedens frontlinjer - og vi er i sandhed velsignede. Det er hyldestord som Barack Obamas - dedikeret til specialstyrken fra det amerikanske frømandskorps - der er med til at definere og udødeliggøre den særligt udvalgte gruppe af soldater som offi-cielt slet ikke eksisterer.

Håndplukket fra eliten

Team Six er de få udvalgte i den amerikanske flådes Navy Seals, en slags eliternes elite og en pendant til den amerikanske hærs Delta Force. Ingen kan ansøge om at blive en del af Team Six. Man bliver udvalgt. - De træner døgnet rundt. De ved, at fejltagelse ikke er en mulighed. Enten lykkes de, eller også kommer de ikke hjem, siger en tidligere Navy Seal-soldat, Craig Sawyer, til Chicago Sun-Times. Team Six opererer ligesom resten af Navy Seals til lands, til vands og i luften. Typisk er der tale om særligt krævende antiterror operationer og angrebsaktioner. For eksempel var det specialstyrken som i april 2009 under stor dramatik skød og dræbte tre somaliske pirater, som havde taget kaptajnen på containerskibet Maersk Alabama som gidsel.

Delta Force førte på skalpe

Men Navy Seal og ikke mindst Team Six manglede den helt store skalp. Ikke mindst fordi, det var 'rivalerne' i hærens Delta Force som i 2003 fangede Saddam Hussein og tidligere på året havde slået hans søn Uday ihjel. Den slag udfordrer den faglige stolthed. Skalpen fik de mandag og mens amerikanere, og med dem en stor del af verden, jubler - og bin Laden-sympatisører samtidig rasler med selvmordsbælterne - dukker nye oplysninger op om missionen, der efter næsten ti års intens jagt slog personificeringen af terrorismen ihjel. I flere uger havde soldaterne fra Navy Seals Team Six trænet på baser placeret på begge amerikanske kyster frem mod den dag, der er sikret en plads i alle fremtidige historiebøger. De vidste det bare ikke selv.

Kendte huset men ikke målet

Navnet Osama bin Laden blev nemlig ikke nævnt for soldaterne før ganske kort inden de i Black Hawk-helikoptere fløj af sted mod bin Ladens skjulested i Abbottobad, 50 kilometer nordøst for Pakistans hovedstad Islamabad. Hjemme på baserne i USA havde soldaterne fra Team Six igen og igen repeteret det militære angreb i tro kopier af det tre-etagers hus, som Osama bin Laden befandt sig i. Derfor kendte de også alle detaljer; vidste hvor hver en væg stod, vidste at deres primære offer befandt sig i et soveværelse på tredje sal og vidste, at dette var en hurtigt-ind-hurtigt-ud mission. Alle scenarier blev gennemspillet. Team Six havde sågar indøvet arabiske kommandoer, så de kunne beordre Osama bin Laden til at overgive sig. - Lige så meget som de ønskede ham død, lige så klar var de til at tilbyde ham muligheden for at give op, som en anonym Navy Sealkilde siger til Washington Post. Det blev aldrig aktuelt. Efter bare 40 minutter var missionen overstået. På det tidspunkt havde Team Six slået Osama bin Laden, hans søn Hamza og yderligere to mand og en kvinde ihjel. De havde taget et billede af bin Laden og sendt det til specialister i CIA for at opnå et computermatch i et ansigtsgenkendelsesprogram. Og de havde sikret sig et regulært 'terrorkup' med fundet af en række harddiske, dvd'er, dokumenter og andre informationer, som det usædvanlige skjulested gemte på. Rene lækkerbiskener som, mens disse linjer skrives, bliver gennemgået af hundredvis af efterforskere. Ja, selv da det utænkelige skete og den ene af Black Hawk-helikopternes mekanik stod af, gik Team Six klinisk og professionelt til værks: Helikopteren blev ganske enkelt sprængt i luften. Team Six sletter altid sine spor.