Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Tre psykologer og en psykiater har vurderet den mentale tilstand på massemorderen Anders Breivik, og de erklærer sig uenige med de to retspsykiatere, der tidligere har vurderet, at Anders Breivik lider af paranoid skizofreni, og derfor er uegnet til almindeligt fængsel. Det rapporterer norsk TV 2.

Dermed er det om ikke andet fastslået, at psykologi og psykiatri ikke er eksakte videnskaber.

Og dermed kommer de pårørende til Breiviks 77 dødsofre til at vente lidt endnu med at få klarhed over, hvor manden, der stod bag terrorangrebene 22, skal være spærret inde - og ikke mindst hvilken straf, han ender med at få.

Breivik blev som bekendt anholdt af norsk Politi umiddelbart efter blodbadet på Utøya, hvor han med koldt blod likviderede 69 ung-socialdemokrater og sårede 60 andre.

Læs også:

Han blev varetægtsfængslet i isolation i Ila fængslet, der ligger lidt uden for Oslo.

De to retspsykiatere Torgeir Husby og Synne Sørheim fik stort set med det samme til opgave at vurdere, om Anders Breivik er sindssyg og derfor skal anbringes på en lukket psykiatrisk afdeling, eller om han er egnet til almindelig straf. Efter måneder med daglige samtaler med højreekstremisten og den selvbestaltede korsridder Anders Breivik, var konklusionen klar:

Læs også:

Anders Breivik lider af paranoid skizofreni, og skal anbringes på ubestemt tid.

De var dog ikke det eneste hold eksperter, der havde adgang til at udforske massemorderens kringlede hjernevindinger. Et hold bestående af tre psykologer og en psykiater fra Distrikstpsykiatrien i Sandvika har også gennemført samtaler med Breivik - der i øvrigt for alt i verden ikke vil erklæres sindssyg - og er kommet frem til den stik modsatte konklusion.

Anders Breivik er normal. Han behøver ingen medicin. Han er ikke selvmordstruet. Og han bør afsone i et normalt fængsel.

Dermed er det andet hold eksperter helt på linje med både terroristen selv og med en gruppe af pårørende til ofrene, der ønsker, at Breivik skal straffes på normal vis.

- Der er tydeligvis uenighed eksperterne i mellem. Og jeg mener, at det ene hold er mindst lige så godt kvalificeret til at vurdere Breiviks mentale tilstand som den anden. Det kalder på flere undersøgelser, siger John Arild Aasen, der er bistandsadvokat for en gruppe pårørende til norsk TV 2.

Statsadvokaturen har i følge tv-stationen først i går fået kendskab til den nye vurdering, men har endnu ikke selv haft lejlighed til at læse den.

Senest i morgen, skal han afgøre, om den nye vurdering er vigtig nok til at retssagen skal udskydes, eller om der skal foretages endnu en vurdering, der kan afgøre hvilket at de to hold eksperter der har ret - om nogen af dem.

Hvis Breivik erklæres rask, kan han i følge norsk lovgivning maksimalt blive idømt 25 års fængsel for manddrab.

Andre læser også