Politiet i Nordirland har desarmeret en 225 kilo tung bombe, der formentligt er fremstillet af IRA-udbrydere med det formål at lave omfattende ødelæggelse på en nærliggende by.

Bomben er omtrent på størrelse med den som i 1998 dræbte 29 mennesker i Omagh i det østlige Nordirland, og den blev opdaget under en motorvej syd for Newry i det sydlige Nordirland efter, at der var blevet foretaget to alarmopkald omkring bombens placering.

- Var den eksploderet ville det have medført omfattende ødelæggelser og tab af menneskeliv, siger efterforskningsleder Alasdair Robinson til Reuters.Bomben er professionelt udført og indeholder 225 kilo sprængstof. Den er desuden et af de større sprængstoffer lavet af IRA-udbrydere i nyere tid og er altså meget større end den 136 kilo tunge sprængladning, som eksploderede udenfor domhuset i Newry  sidste år med stor ødelæggelse til følge.

Der har været en stigende aktivitet de seneste uger fra flere af modstandsgrupperne, der er imod fredsaftalen fra 1998, der endte tre årtiers vold og de mere end 3600 dødsfald.

Ingen har umiddelbart taget ansvaret for bomben, men politiet har afsløret, at et af alarmopkaldene omkring bomben brugte et kodeord, som tidligere er kendt blandt IRA-udbrydere. Selve bomben kan være meget vel været blevet efterladt på stedet, fordi det har været for svært at bringe den til det planlagte sted på grund af et stort politiopbud i området i øjeblikket.

Bomben var placeret i ladrummet på en Ford Transit, som blev meldt stjålet i januar i Maynooth i Irland. Eksperter i militære sprængstoffer fragtede et anseeligt antal sprængstoffer under et 18 timer lang redningsaktion ud før, at politiet kunne bekræfte, at bomben nu var afsikret.

Det var skyld i massive trafikale problemer i området og standsning af togtrafikken på stedet.- Vi kunne have endnu et eksempel på massemord for øjnene af os i dag, siger Jonathan Bell, der er medlem af 'Democratic Unionist Party' og medlem af det nordirske politiråd.

For en uge siden blev den 25-årige politimand Ronan Kerr dræbt, da en bombe eksploderede under hans bil i Omagh. Et angreb, som politiet mistænker har til hensigt at skræmme katolikker mod at gå med i de nordirske politistyrker.

Politiet meldte om at have tilbageholdt en 33-årig nær Omagh fredag aften og dette var den tredje anholdte i forbindelse med mordet. Politiet arbejder nu på yderligere afhøringer af de to første anholdte.