En 12 måneder gammel baby står til at blive udvist af de australske myndigheder, men hospitalet, hvor babyen lige nu modtager behandling, nægter at frigive hende.

Babyen Asha er centrum i en stridighed om immigration i Australien. Lige nu modtager hun medicinsk behandling på et australsk hospital, mens sikkerhedsvagter fra de australske immigrationsmyndigheder holder vågent øje med hende og hendes nepalesiske mor.

Sløret billede af Asha

»Hun er rent ud sagt i detention på hospitalet,« siger Natasha Blucher, der er advokat for familien, til CNN.

Selvom Asha er født i Australien, og forældrene ønsker at blive, er de en del af mindst 267 asylansøgere, som står til at blive udvist af landet. Asha og hendes forældre skulle i virkeligheden være blandt mindst 481 andre beboere, der er placeret i fængselslignende faciliteter på øen Nauru, der ligger flere tusinder kilometer nordøst for Australien. Et sted, der fungerer som en flygtningelejr, og som ifølge CNN er en del af et kontroversielt australsk immigrationsprogram.

Men den 12 måneder gamle baby kom til at skolde sig selv med en skål fyldt med kogende varmt vand tilbage i januar. Næste dag blev hun og forældrene fløjet til Australien, for at Asha kunne få medicinsk behandling. Og dér er hun blevet. For hospitalet nægter at frigive hende, indtil hun får et ordentligt sted at være.

»Denne patient vil kun blive udskrevet, når der er et egnet hjemmemiljø til hende,« annoncerede hospitalet i en pressemeddelelse den 12. februar.

Historien om Asha har vakt stor medieopmærksomhed

Aktivister er også gået ind i kampen for Asha og de 267 andre asylansøgere, som står til deportation. De har startet en kampagne under hashtagget #LetThemStay – lad dem blive. Og siden sidste uge har en gruppe aktivister opholdt sig uden for hospitalet som en støtte til Asha.

Den stigende opposition mod immigrationspolitikken har fået Australiens premierminister til at understrege, at immigrationen bliver styret »med stor forsigtighed og medmenneskelighed.«

Men premierministeren tilføjer ifølge CNN, at hans regering også »gør alt, de kan, for at sikre, at de ikke gør eller siger noget, som kan blive brugt af menneskesmuglere til at fylde flere sårbare mennesker i både.«