I snart 50 år har myten om 'bigfoot' delt vandene. De fleste forbinder formentlig væsenet med en kuriøs fantasifigur, der ifølge myten lever i de nordamerikanske skove, men omvendt findes der også bigfoot-entusiaster, der hårdnakket mener, at væsenet eksisterer.  

Amerikanske Bob Gimlin er manden, der i 1967 pustede nyt liv i myten, da han med sine optagelser af en lodden, gorilla-lignende skikkelse, mente at have skaffet beviset for væsenets eksistens.

Bob Gimlins interesse for den sagnomspundne myte blev vakt, da en kollega, Roger Patterson, viste ham en gipsaftryk, der angiveligt stammede fra en bigfoot. Dét fik Bob Gimlin til at tage på ekspedition med sin kollega i de nordcaliforniske skove, hvor de to eventyrere fik sikret de omstridte optagelser.

Kollegaen døde dog få år efter ekspeditionen, og Bob Gimlin overtog ophavsrettighederne.

I dag er Bob Gimlin 84 år, og hvis han skal se tilbage på sit liv, ville han ønske, han aldrig havde ladet sig overtale til at tage med på ekspeditionen, der kom til at forandre hans liv. Det fortæller han til det amerikanske friluftsmagasin Outside Online.

»Det ødelagde mig,« siger Bob Gimlin og uddyber, at han efterfølgende blev konfronteret med optagelsernes ægthed overalt.

På åben gade og i sin hjemby blev han stoppet af skeptikere, der beskyldte Bob Gimlin og hans kollega for at have iscenesat optagelserne. Selv hans kone, der arbejdede i en bank, blev jævnligt antastet af fremmede, mens hun passede sit arbejde. Og det truede deres forhold:

»Det blev ved og ved, indtil hun kom grædende hjem fra arbejde. Hun sagde, ’jeg er ikke stærk nok’, og flere gange talte vi om at gå hvert til sit,« fortæller han.

Med den virak, som optagelserne førte med sig, følte Bob Gimlin, at han befandt sig i sit livs dilemma. Hvis han sagde, han troede på Bigfoot, ville han blive stemplet som en tosse, og hvis han plæderede for det modsatte, ville han samtidig erkende, at han løj.

Var det et menneske i en dragt?

Adskillige gange har skeptikere hævdet, at optagelserne blot viser en person i et kostume. Bob Gimlin kan godt forstå kritikernes skepsis:

»Jeg forstår, hvorfor folk ikke tror på det, for jeg troede heller ikke på det. Men jeg så én, og jeg ved, hvad jeg så. Jeg ved, at det ikke var en mand i en dragt. Det kan det ikke have været,« erindrer Bob Gimlin, at han tidligere har fortalt en canadisk journalist, der har skrevet meget om Bigfoot-fænomenet.

I over 40 år har alt fra forskere, retsmedicinere og filmfolk forgæves forsøgt at slå fast, hvad videoen viser. Men hidtil har ingen kunnet slå fast, om der blot er tale om en person i en dragt.

Selvom Bob Gimlin ofte må høre for at være en svindler, findes der dog også mennesker, der tilbeder hans legendariske optagelser fra 1968. I USA arrangerer entusiaster jævnligt seminarer og konferencer om Bigfoot, og da Bob Gimlin sidst deltog i et seminar, blev han taget imod med klapsalver og åbne arme.