Lyt til artiklen

Politiet i Tyskland har tidligt onsdag morgen gennemført en razzia mod det højreekstreme miljø.

Således har 3.000 politifolk ransaget 130 adresser i hele Tyskland, og man har anholdt 25 personer, skriver blandt andet Zeit.

Razziaerne er målrettet den højreekstreme Reichsbürger-bevægelse, og ifølge Zeit mistænkes de 25 personer for at have planlagt et statskup i Tyskland.

Reichsbürger betyder 'rigsborger', og medlemmer anser sig selv som efterkommere af nazismens 'Tredje Rige'. De anerkender derfor ikke den tyske stat.

Tysk politi onsdag morgen.
Tysk politi onsdag morgen. Foto: CHRISTIAN MANG
Vis mere

Ifølge Zeit har myndighedernes efterforskning forud for razziaerne afdækket, hvordan de mistænkte havde opdelt sig i en politisk og en militær fløj. Sidstnævnte skulle stå for 'den væbnede omstyrtning'.

Man havde angiveligt overvejet et angreb på Forbundsdagen, hvor man kunne tage parlamentsmedlemmer som gidsler ved blandt andet at fremprovokere en strømafbrydelse i parlamentet.

Allerede i efteråret havde en gruppe af de mistænkte planlagt at besøge Forbundsdagen, formentlig for at spionere på parlamentet. På det tidspunkt planlagde efterforskerne at slå til med anholdelser, men så blev besøget aflyst.

Når man har slået til onsdag morgen, skyldes det angiveligt, at man ikke ønskede, at de mistænkte skulle slå til uventet. Man kom på sporet af netværket i april under en ransagelse af et hjem tilhørende en tidligere faldskærmssoldat og overlevelsesekspert.

Birgit Malsack-Winkemann (AfD), medlem af Forbundsdagen. Foto fra 2020.
Birgit Malsack-Winkemann (AfD), medlem af Forbundsdagen. Foto fra 2020. Foto: Sven Braun
Vis mere

Blandt de personer, som ifølge Zeit har planlagt statskup, er angiveligt det tidligere medlem af Forbundsdagen, Birgit Malsack-Winkemann.

Hun repræsenterede AfD i Forbundsdagen frem til 2021 og var ifølge Zeits oplysninger af netværket tiltænkt en rolle som justitsminister efter en revolution.

Hun har været under overvågning i flere måneder og anses for at være tilhænger af konspirationsteorier og QAnon-ideologien, skriver tidsskriftet.

Blandt de øvrige er angiveligt et medlem af den tyske adel samt en tidligere chef for en specialenhed i det tyske forsvar.