Flere end 500.000 danskere tager hver dag piller i håb om at presse LDL-kolesteroltallet ned og dermed måske undgå en blodprop og for tidlig død. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken medicin du vælger.

Der findes adskillige medikamenter, men langt de fleste patienter - ca. 400.000 danskere - er i behandling med stoffet Simvastatin. Et godt valg ifølge førende kolesterol-læger. Men medicinen kan have ubehagelige bivirkninger, f.eks. i form af muskel- og mavesmerter, søvnbesvær, hukommelsessvigt og seksuelle problemer. Men afhængigt af hvem du er, og hvad du fejler, er det bedste valg forskelligt.

Med Plus får du:
-Se hvilken kolesterolmedicin, der passer bedst til dig? Finn Gustafsson, overlæge på Rigshospitalets hjertecenter, udpeger de midler, som passer til forskellige grupper af patienter: (20-35 år, midaldrende, ældre 75+, ryger, sukkersyge, hjertesyge, overvægtige).
-17 gode råd, der kan nedbringe et forhøjet kolesteroltal



Medicin: Simvastatin (eller andet statinpræparat) Det er vigtigt, at få det »onde« kolesterol ned under 2,5. Simvastatin er især effektivt, hvis man har haft en blodprop i hjertet eller haft åreforkalkninger. Hvis det ikke er nok, så kan man skifte til Crestor eller Lipitor. Det er mere aggressivt, men det koster dog 20 til 30 gange mere, og der er større risiko for bivirkninger som muskelsmerter.

Undgå: Hvis du er ung, skyldes forhøjet kolesterol ofte, at det er arveligt, overvægt eller sukkersyge. Derfor er det vigtigt at skabe nogle sunde vaner for fremtiden.

Kommentar: Hvis man haft en hjertesygdom, så er det især vigtigt, at man jævnligt går til læge. Kilde: Overlæge Finn Gustavson, Rigshospitalets hjertecenter