René Holten vil altid vinde og være den bedste, men hans deltagelse i 'Vild med dans' hver fredag handler ikke om at vinde. Det er en sjov udfordring og et afbræk.

Normalt sidder René Holten i enerkajakken på Bagsværd Sø med et fast greb om pagajen for at træne til EM, VM, OL eller et andet mesterskab. Men nu er kajakken blevet byttet ud med sorte laksko og glimmer, og træningen foregår i stedet i en dansesal i København.

15 timer hver uge træner dansepartneren Jenna Bagge ham op til fredagens ’Vild med dans’. Imens ser danskerne håbefuldt med fra sofaen.

»Jeg er vant til at være eksperten i kajak, så det er anderledes at være ham, der ikke kan finde ud af det. Jeg synes, det er fedt at udfordre mig selv, og jeg håber, at det viser andre, at bare fordi man er verdensmester i én ting, betyder det ikke, at man er verdensmester til alt andet, men at man stadig tør være med. Jeg har aldrig danset før – andet end på bordene til fester,« fortæller René Holten grinende til BT.

Den 28-årige tidligere kajakverdensmester har altid trænet meget og har et hårdt program med stævner og træning. Men nu skal han både ro kajak og svinge Jenna Bagge rundt 15 timer hver uge, når de øver fredagens dans.

»Jeg vidste, at det ville blive hårdt at ro og danse, men det er fedt at være i gang. Jeg er lige begyndt at træne kajak igen efter en pause i september, og det er sindssygt fedt. Jeg synes, at jeg får mere energi til at danse, når jeg har været på vandet, fordi jeg er vant til at være udenfor hele tiden og få frisk luft,« fortæller han.

René Holten og Jenna Bagge Vis mere

Seerne stemmer

Indtil videre har de danset fem gange, og i fredags dansede Jenna Bagge og René Holten til grandprix-nummeret ’Smuk som et stjerneskud’ af Brødrene Olsen. OL-sølvmedaljevinderen fra 2008 var iført en hvid skjorte og lange sorte bukser, imens han svingede den yndefulde danselærer rundt på gulvet og i luften i en cha-cha-cha.

De fire dommere Nikolaj Hübbe, Anne Laxholm, Britt Bendixen og Jens Werner gav danseparret 14 point samlet. Men med seernes hjælp fik René Holten og Jenna Bagge alligevel samlet mange point sammen og skal derfor på dansegulvet igen næste fredag.

René Holten ved godt, at ’Vild med dans’ er en stor udfordring, og derfor synes han, det er mere end endnu en konkurrence, han skal vinde. Han ser det som en oplevelse.

Et privilegium

»Det er ikke alle og enhver, der bliver spurgt, om de vil være med i ’Vild med dans’ – det er et privilegium. Det er fedt at få muligheden for at træne noget nyt og helt anderledes. Jeg er sportsudøver, så hvis nogen spørger, om jeg vil prøve en anden sportsgren i tre måneder, hvor man bliver trænet af én, som er virkelig dygtig til det. Så, ja – hvorfor ikke?«

I ’Vild med dans’ vil René Holten gerne vise den glade og sjove side af sig selv, fordi nogle måske husker ham som den irriterede sportsudøver efter OL i både 2012 og i 2016. To gange brast hans største drøm på live-tv, da han først fik en fjerdeplads og fire år efter en sjetteplads i 1.000 meter enerkajak.

René Holten i enerkajakken til OL 2016 i Rio. Vis mere

»OL var ikke særligt fedt, og det er hårdt at komme tilbage, når det ikke går, som man gerne vil have det. Jeg har ikke lavet andet end at ro hele mit liv. Der har ikke været tid til andet. ’Vild med dans’ er et afbræk, og det kan jeg godt bruge. Det er også en ny udfordring og en god mulighed for at vise, at jeg ikke bare er ham kajakroeren, der er helt vildt hård og træt af OL. Det er en mulighed for at vise en anden side af mig selv,« fortæller René Holten.

Tidligere har mange spurgt René Holten, hvad han ville svare, hvis han blev tilbudt en plads i ’Vild med dans’, og hver gang har han tænkt, at han ville sige ja tak. Men det var dog alligevel ikke alle i hans omgangskreds, der i begyndelsen var positive over for idéen om René Holten på dansegulvet hver fredag.

»Jeg ved, at nogle inden da sagde: ’Det skal du kraftedeme ikke’. Men der er også dem, som synes, det er fedt nu. Det er nye toner fra nogle af dem. Der er mange, som synes, det er sejt, at jeg tør at stille mig op og være dårlig til noget,« siger han.

Britt Bendixen til Vild med Dans i 2014. Vis mere

Undskyldning fra Bendixen

René Holten bliver nødt til at have is i maven, når han foran tv-seerne, publikum og dommere svinger hofterne og løfter fødderne i ’Vild med dans’. Forrige fredag fik han nemlig ikke komplimenter. Dommeren Britt Bendixen var ikke særlig venlig:

»Jeg har hele tiden troet, at du var en højt begavet mand. Men hvis ikke du kan lære at danse bedre på en uge, så er du ikke så begavet, som jeg troede,« sagde hun.

Derfor fik han også en undskyldning i forgårs foran rullende kameraer. Efter at Jenna Bagge og Holten havde danset deres cha-cha-cha, fik han at vide, at hans dans i sidste uge var meget smukkere, end hendes kommentar.

»Endnu en gang undskyld,« beklagede Britt Bendixen.

Pernille Blume og René Holten til DR's årlige Sportsgalla show, 2017. Vis mere

Power-parret slog op

Den første september kom det ud, at René Holten og den danske OL-svømmer Pernille Blume er gået hver til sit. Selvom han nu er single og ofte får tilbud og komplimenter på de sociale medier, er den smukke lyshårede Jenna Bagge den eneste kvinde, han ser hver dag.

»Jeg danser, så jeg har ikke tid til andet end at være single. Det kunne være hyggeligt, men jeg behøver ikke at smide mere på programmet. Jenna er supersød og dygtig. Vi kommer godt ud af det med hinanden. I begyndelsen skulle man lige finde ud af, hvem hinanden er. Man er meget tæt på hinanden, men jeg synes, det er gået fint, og hun er en dejlig person.«

Jenna Bagge har selv en kæreste, men er tydeligvis meget glad for sin dansemakker, som man kan læse på Instagram. Her skriver hun blandt andet:

'Jeg er så mega stolt af ham her, han træner benhårdt for at lære at danse, og vi har det mega sjovt sammen.Han er både sød, sjov, sej, følsom, og fremfor alt modig – for det kræver nemlig mega meget mod at springe ud i noget, man aldrig har prøvet før!'

En fordel i kajakken

René Holten håber, at det hårde arbejde på dansegulvet kan bruges til mere end at skaffe de magiske 10 point hos hver dommer. Måske kan dansen gøre ham bedre i kajakken. Hvordan ved han ikke helt endnu, men det bliver nok ikke ved at lave quickstep i båden.

»Jeg tror, at jeg kan bruge noget af det, når jeg er færdig. Jeg havde det f.eks. stramt med quicksteppen – den var virkelig ikke fed. Men jeg gik ud på gulvet og prøvede at nyde det så meget som muligt. Selvom jeg vidste, jeg ville begå fejl, og det kan jeg også bruge i min sport. Generelt er det ikke nogen ulempe for mig at blive stærkere i hofteregionen og i benene fra dansen. Det er en fordel i kajakken rent fysisk,« mener René Holten.