På toppen af karrieren kæmper Rikke Møller Pedersen en kamp med sig selv og den manglende anerkendelse.

I denne PLUS-longread får du følgende artikler:

  • Pigen bag smilet
  • Rikke Møllers travle hverdag
  • Fremtidsdrømmene
  • Tre ting om Rikke Møller

Opret abonnement på BT PLUS og læs om den danske svømmepige, der ikke kun kæmper mod de andre svømmere i vandet. Hun kæmper også en stor kamp med sig selv.


 

På toppen af karrieren kæmper Rikke Møller Pedersen en kamp med sig selv og den manglende anerkendelse

 

2. august 2012: Tårerne blander sig med dråberne fra bassinet og pibler ned ad kinderne på 23-årige Rikke Møller Pedersen.

- Der er så mange følelser i det her, og jeg havde nok bare håbet, at jeg skulle juble lidt den her gang.

Rikke Møller Pedersen har netop svømmet OL-finale i 200 meter bryst i det imponerende London Aquatic Centre, hvor stemningen er elektrisk. Tiden 2.21,65 er dansk og nordisk rekord, men lige nøjagtig ikke nok til en historisk OL-medalje. For åben skærm giver hun følelserne frit løb.

OL-London: Svømning.: Finale 100 m Brystsvømning: Rikke Møller Pedersen i sit finaleheat
OL-London: Svømning.: Finale 100 m Brystsvømning: Rikke Møller Pedersen i sit finaleheat Foto: Henning Bagger
Vis mere

 

To år senere møder BT Rikke Møller Pedersen i Bellahøj Svømmestadion, hvor hun er del af det nationale træningscenter (NTC). Næste udfordring er VM på kortbane i Qatar med start på onsdag. Et stævne af helt anden rang end OL, men med samme målsætning: Medaljer. Og helst af guld. Den nu 25-årige fynbo er klar til at forsvare sit verdensmesterskab.

Rikke Møller Pedersen husker tydeligt den august-dag i London, hvor følelserne eksploderede. De følelser, som i hendes efterhånden 20-årige svømmeliv både har været hendes store udfordring og styrke.

- Rikke som svømmer er fuld af følelser. Nogle gange ville jeg ønske, jeg var lidt mere en maskine. Det ville være lettere, siger hun og åbner op for personen bag de klare brune øjne og det hvide tandpastasmil.

- Jeg er nok sådan en, der både har brug for at græde af grin, men også når jeg er helt smadret. Jeg synes faktisk også, at livet bliver lidt kedeligt, hvis man ikke har følelserne med i det.

Er det også en af dine styrker?

- Det tror jeg. Jeg bliver meget udfordret på det, men jeg lærer også meget af at skulle tackle mig selv i de her situationer. Når man er sur eller ked af det, bliver det tit de negative ting, der overskygger. Der handler det om at vende det til at være fanden-i-volsk og nærmest svømme vreden ud. Det er jeg blevet bedre til, men jeg bliver stadig enormt udfordret på det og kan stadig blive overrasket over, hvordan jeg reagerer.

Rikke Møller Pedersen. Svømmer på det danske landshold.
Rikke Møller Pedersen. Svømmer på det danske landshold. Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Vis mere

 

Når frustrationerne er størst, træder familien til. En mentaltræner har været under overvejelse, men er indtil videre fravalgt. Særligt tvillingesøsteren Line Møller Pedersen fungerer i stedet som en uvurderlig støtte.

- Hun tager lidt lettere på det hele. Hun kan tage mig helt ned og få mig til at se tingene på en anden måde, som hun formulerer det.

Krydret med unikt talent og dygtige trænere har familiens opbakning i en alder af bare 25 år allerede gjort Rikke Møller Pedersen til verdensmester, europamester og verdensrekordindehaver.

Alligevel er det som om noget mangler. Anerkendelsen.

- Jeg er lidt i den kamp, at jeg ikke stopper, før folk kan se, hvor godt det er, det jeg har lavet. Det var på nogen punkter lidt et slag, at det for mange var lidt lige meget, at jeg satte en verdensrekord, siger Rikke Møller Pedersen om verdensrekordtiden 2.19.11. på 200 meter bryst ved VM i Barcelona 2013. En historisk præstation, der gav genlyd verden over, men alligevel hurtigt gled i baggrunden til fordel for medaljeræset.

For Rikke Møller Pedersen var netop den præstation noget, der gav snart 20 års kamp mod karrieretoppen mening.

- Det handler meget om at blive noget specielt og opnå noget, som ikke alle opnår. Det tror jeg på, jeg kan. Verdensrekorden var en del af det. Så skriver man historie. Medaljer til OL er noget andet. Så skriver man også historie. Så er man noget, der ikke bare kan glemmes, siger Rikke Møller Pedersen, der godt kan føle, at danskerne ikke helt har forstået, hvor stor svømmesporten er internationalt, og hvor meget det kræver at slå igennem.

- Ude i verden er svømmesporten enormt stor. På den måde kan man da godt føle, at man kæmper to kampe. Ens egen kamp for at nå målet og den fælles kamp for at gøre sporten til noget stort i Danmark, siger hun og fremhæver håndboldpigerne triumfer som et misundelsesværdigt eksempel på, når dansk kvindeidræt virkelig bliver anerkendt.

Det danske svømmelandshold træner og testes op til DM i næste uge. Her Rikke Møller Pedersen.
Det danske svømmelandshold træner og testes op til DM i næste uge. Her Rikke Møller Pedersen. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

 

Med sit studie i Leisure Management er Rikke Møller Pedersen så småt begyndt at gøre sig klar til livet efter svømmekarrieren. Tilværelsen indebærer arbejdsdage fra 6-19 og et utal af fravalg. Læg dertil et hav af rejser til internationale stævner, en stram diæt og et snarligt farvel til hendes vellidte træner Shannon Rollason, der efter VM i Qatar vender hjem til Australien med familien. Alligevel er sulten efter resultater stadig stor. En velsmagende gulerod i form af OL i Rio 2016 hænger og venter.

- Jeg har allerede lagt så meget arbejde i det her. Det kan nok sammenlignes med, at man har haft et arbejde i så mange år og endelig bliver forfremmet til den her fede stilling med den løn, man føler man er berettiget til. Så bliver det bare fedt. Nu er jeg her endelig, og så har man jo ikke lyst til at stoppe, siger hun og fortsætter:

- Og så vil jeg vise dem, jeg har valgt fra, at der er en grund til det.

I første omgang skal hun vise sit værd til VM i Qatar.

Måske tårerne finder vej igen. Forhåbentlig guldtårer.

Rikke Møller Pedersen. Svømmer på det danske landshold.
Rikke Møller Pedersen. Svømmer på det danske landshold. Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Vis mere

Rikke Møllers travle hverdag

Et eksempel på en dag i Rikke Møller Pedersens liv:

Vækkeuret ringer klokken 5:30. Klokken 6 hopper hun i bassinet og træner til klokken 7:50.

Derefter er det hurtigt op af vandet for at nå i skole 8.30. Kommer hjem klokken 16 for igen at være i Bellahøj Svømmestation klokken 16.30.

Her kan der være en halv times udstrækning, inden hun hopper i vandet klokken 17 og træner til klokken 19.

Er hjemme i Vanløse mellem klokken 19.30-19.45. Laver mad, flader ud og læser måske i den studiebog, hun burde læse i. Herefter i seng, inden vækkeuret igen ringer klokken 5:30.

Rikke Møller Pedersen,  DK (R) wins Silver in the 200 m Breaststroke-Women Final during the LEN European Short Course Swimming Championship in Herning,  Denmark ,  13.december 2013 .
Rikke Møller Pedersen, DK (R) wins Silver in the 200 m Breaststroke-Women Final during the LEN European Short Course Swimming Championship in Herning, Denmark , 13.december 2013 . Foto: Henning Bagger
Vis mere

Fremtidsdrømmene

Med et OL i Rio ventende i 2016 har Rikke Møller Pedersen fortsat alt at svømme for. Men i den 25-årige krop ulmer også lysten til at prøve noget nyt. Både i arbejdslivet og privat.

- Jeg har de her helt almindelige drømme om at få en familie og børn og prøve noget andet, mens jeg er forholdsvis ung. Man bliver mere og mere nysgerrig efter verdenen udenfor, siger Rikke Møller Pedersen, der har dannet par med den afdøde svømmetræner Paulus Wildeboers søn, Olaf Wildeboer, men nu er single.

- Jeg vil gerne have en god karriere, men det synes jeg egentlig også, jeg allerede har haft. I mit liv har det altid været mig selv først på grund af min sport. Kontrasten i, at mine børn skal komme i første række, vil jeg enormt gerne prøve.

Vil du gerne være ung mor?

- Hvis ung mor er at få barn som 28-årig, kan jeg da godt se mig selv som det.

Hvad angår arbejdslivet læser Rikke Møller Pedersen Leisure Management i Roskilde ved siden af svømningen.

Det danske EM-svømmetrup / svømme landshold træner i Bellahøj Svømmestadion inden de skal til langbane-EM i Berlin. Rikke Møller Pedersen
Det danske EM-svømmetrup / svømme landshold træner i Bellahøj Svømmestadion inden de skal til langbane-EM i Berlin. Rikke Møller Pedersen Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

En professionsbacheloruddannelse, som retter sig mod fritids- og oplevelsesindustrien. Rikke Møller Pedersen forbereder sig til livet efter svømningen og har studiebøgerne med til Qatar. Eksamen venter, når VM er overstået.

- Det er nok meget sundt, at jeg ikke bare stopper som 28-årig, og at der så er tomt.

Er 28 et tilfældigt tal eller planlægger du at stoppe karrieren der?

- Der er jeg ved at være færdig med mit studie, så det er derfor. Men det er lysten, der driver værket. Jeg har den her idé om, at i hvert fald så længe jeg går i skole, bliver jeg ved.

Så ikke et OL mere?

- Man skal aldrig sige aldrig.

 

Tre ting om Rikke Møller

 

1) Nyder at bruge en søndag på at sy, male og være kreativ

2) Kan lide at ’gå amok’ med dans og skrål til god musik

3) Elsker at bage og lave god mad