Den 40-årige amerikanske basketball-legende, Earwin "Magic" Johnson, bliver det kommende år manden, der skal få dansk basket op i et højere gear. Danmarks Basketball-Forbund har nu papir på, at Magic Johnson spiller i hvert fald tre kampe på det fælles hold, Great Danes, som deltager i den europæisk NEBL-turnering.

Og helt i tråd med den ny aftale skifter holdet navn til Magic Great Danes for at få maksimal markedsføringsværdi.

Amerikaneren skal nemlig ikke kun løfte dansk basketball sportsligt, men også mediemæssigt.

Dertil er Magic Johnson et navn, der kan skaffe omtale. Spørg bare i Sverige, hvor Båstad-klubben M7 skrev kontrakt med amerikaneren sidste efterår.

Klubben fik pludselig TV-transmiteret sine kampe og tog sågar entre til den første træningssamling.

Dette forår kom det dog til et brud mellem klubben og Magic Johnson, da M7 fyrede sin amerikanske træner.

Magic Johnson følte sig ikke forpligtet til at blive og efterlod en klub med en gæld på tre mio. svenske kr.

Klar aftale

"Vi er bekendt med, hvad der skete i Sverige. Men der er stor forskel i opbygningen af de to aftaler," understreger Helge Homann, formand for Danmarks Basketball-Forbund.

Han frygter ikke, at basketball-sporten lider noget tab. Med aftalen har Magic Johnsons rådgivere sat sig tungt på markedsførings-apperatet i Great Danes-projektet, og Helge Homann har tillid til, at de kan sælge så mange sponsorater, at forbundets underskuds-garanti ikke skal bruges.

Great Danes, der repræsenterer Danmark i NEBL-ligaen, styres af forbundet og henter primært spillere fra de danske topklubber.

Foreløbig har holdet ikke haft succes - i sidste sæsons 13 kampe blev det kun til én sejr.

Magic Johnson debuterer hos Great Danes, når holdet om to uger deltager i NBAs årlige Summer League i Los Angeles, Californien.

Han forventes første gang til Danmark, når Great Danes spiller en opvisningskamp i september.

Aftalen med den amerikanske basketball-legende løbet i et år.

Magiske Magic

Earwvin "Magic" Johnson, født den 14. august 1959, fik sit gennembrud som basketball-spiller i 1979 for Los Angeles Lakers, og var op gennem 80'erne en af de største amerikanske sportsstjerner.

I 1991 chokerede han sportsverdenen, da han fik konstateret HIV. Selv om han var i god fysisk stand, stoppede han i NBA efter råd fra sin læge - men basketball'en blev dog aldrig gemt væk.

Året efter vandt han OL-guld for USA med "Dream Team". Og i 1996 spillede han igen få kampe for Lakers i NBA.

De senere år har Magic Johnson koncentreret sig om velgørenhedsarbejde og sit eget TV-show, inden han entrerede med den svenske klub M7.

Han brød med klubben i april - og tørner altså nu ud for Great Danes.