Den 19-årige Brøndby-komet Thomas Kahlenberg er en af de mest spændende spillere i dansk fodbold lige nu og en af Michael Laudrups foretrukne i startopstillingen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Thomas Kahlenbergs ansigt er en knyttet næve. Kindbenene er høje og skarpe, han barberer håret brutalt i bund og smiler ikke så meget, at det gør noget.

I virkeligheden er han både intelligent og opmærksom. Knytnævefjæset snyder, måske fordi Brøndbys Thomas Kahlenberg er determineret i en grad, der gør det svært at tro, at ansigtet tilhører en dreng på bare 19 år.

Thomas Kahlenberg ER bare 19 år. Men ikke en hvilken som helst dreng.

For et år siden var Brøndbys Thomas Kahlenberg et af dansk fodbolds unge talenter, der er så talrige, at trænere, presse og fans roligt kan se bort fra de fleste. De står ikke distancen.

I forårets guldkamp i Parken fik Thomas Kahlenberg sin SAS-ligadebut foran 40.000 tilskuere. Mestertræneren Tom Køhlert gav ham 25 minutter i en liv-eller-død kamp, og det var nok et signal, der blev bemærket i fodboldverdenen, men heller ikke mere. Et lille blip på skærmen, som var glemt kort efter.

Lørdag eftermiddag er Thomas Kahlenberg tilbage i Parken, denne gang som noget mere end en tilfældig impuls. Kahlenberg er formentlig i startopstillingen mod FCK.

Han har været en af sæsonstartens mest iøjnefaldende spillere i SAS-ligaen. Han er også en af dem, der har fået flere ekstrature på Vestegnens gule karrusel, bestyret af den nye træner, Michael Laudrup, der holder sit rotationsprincip i hævd, så de færreste kan vide sig sikker på en plads i startopstillingen.

»Det er da utroligt. Det er det,« konstaterer Thomas Kahlenberg nøgternt.

Han kom til Brøndby som junior sammen med flere andre fra Hvidovre, hvor Kahlenberg har spillet, siden han var fem år. Her mødte han tidligt Tom Køhlert og spillede sig ind i varmen på flere ungdomslandshold.

»Men jeg var slet ikke fast mand, slet ikke. Jeg var ude flere gange,« siger Thomas Kahlenberg, der har været med i Brøndbys førsteholdstrup siden årsskiftet.

Dengang som en del af den daværende cheftræner Åge Hareides megatrup på 35 mand, som Michael Laudrup i dag har beskåret kraftigt. Thomas Kahlenberg overlevede indskrænkningen.

»Jeg vidste ingenting. En dag dumpede et brev ind ad døren, og deri stod, at jeg var med.«

Da Brøndby-holdet drog til Tyskland for at forberede sig til sæsonstarten, sad Thomas Kahlenberg over i to kampe med en forstrækning i låret. Intet tydede på en plads i startopstillingen.

Det fik han. Den teknisk stærke, flittigt fightende og opportunistiske midtbanespiller har siden fået masser af spilletid - senest mod Rosenborg i Champions League-kval.en, hvor bl.a. den tidligere FCKer Ståle Solbakken påpegede, at Kahlenberg trods alt med sine 19 år var Brøndbys svage led i en europæisk målestok.

Men det svage led lærte af den kamp.

»Der er masser af områder, jeg kan udvikle mig på endnu. Specielt omkring min fysik og min placeringsevne. Kampen mod Rosenborg var egentlig første gang, at jeg oplevede, at tempoet var et problem. Jeg havde masser af luft, men det hele gik bare så hurtigt. Og så havde Rosenborg godt nok mange tilskuere i ryggen.«

At det er gået hurtigt for den 19-årige Kahlenberg, er til at få øje på til onsdagens træning i Brøndby. Assistenttræner John Faxe Jensen beder en af de unge marginalspillere samle boldene og bære dem ind efter træningen.

»Det kan Kahlenberg da gøre,« svarer spilleren.

John Faxe beder ham tage boldene en gang til, og spilleren gør omkring. Men så snart Faxe vender ryggen til, trasker han tilbage og glemmer alt om boldene, som efterlades til Kahlenberg.

»Det er fint nok. Jeg er jo den yngste,« siger Kahlenberg, selv om en enkelt spiller i truppen faktisk er endnu yngre.

Han blev fuldtidsprofessionel 1. juli og valgte at kvitte gymnasiet efter 2. G for at gøre 3. G færdig på HF-enkeltfag. Den beslutning er han helt afklaret omkring.

»Mine karakterer har været gode nok, og jeg har aldrig haft problemer med at begå mig i skolen. Men det har jo hele tiden været fodbolden, der trak. Ud at finde den bedste bane, så snart der var frikvarter, ud at spille hele tiden.«

Normalt fraråder Brøndby IF altid de unge at droppe skolen:

»Vi skal ikke have for mange skæbner ud i det lotto-spil, som professionel fodbold også er,« siger adm. direktør Per Bjerregaard.

Han har dog ændret politik på det område og derfor rådet Kahlenberg til det dristige valg:

»Pengene er blevet så store i dag, og i tilfældet Thomas Kahlenberg er jeg ikke i tvivl om, at det nok skal bære. Hans talent er ikke til at komme udenom. Desuden har han begge ben solidt plantet på jorden.«

For Thomas Kahlenberg er en livsdrøm gået i opfyldelse. Det er sket så hurtigt, at han dårligt kan overskue, hvad det kommer til at betyde for hans tilværelse.

»Altså, det er kun en uge siden, at jeg fik en bil af Brøndby. Indtil da tog jeg bussen til og fra træning. Somme tider har jeg også fået et lift af en af de ældre spillere.«

Hysteri om sin egen person har han ikke ligefrem oplevet endnu.

»Der er ikke nogen, der genkender mig på gaden eller noget. Men der er da nogle af mine gamle venner og skolekammerater, der har bemærket, at jeg bliver omtalt i Brøndby.«

Kometen Kahlenberg har afgjort med sig selv, hvad han skal have med sig hjem fra Parken.

»Tre point! Og en kæmpe oplevelse.«

Så udtaler han med et skævt, lidt forlegent grin over at skulle sige de ord, han har hørt og læst så ofte fra stjernernes mund:

»Det bliver marginalerne, der afgør det.«