Rist dit brød, inden du spiser det.

Det er sundere for din tarm, og du vil føle dig mæt i længere tid.

Sådan lyder rådet fra den norske læge og helseforfatter Fedon Lindberg ifølge Dagbladet.

»Hvis du ofte spiser brød, kan du have gavn af at riste brødet i brødristeren. Når du rister brødet, er kulhydraterne »langsommere« for kroppen at nedbryde, hvilket kan give en mere jævn stigning i blodsukkeret og en længere mæthedsfornemmelse,« forklarer lægen blandt andet.

»Noget af stivelsen ændrer sig og bliver sværere for kroppen at nedbryde. Den omdannes derefter til en type stivelse, der ikke får blodsukkeret til at stige så meget. Den fungerer næsten som fibre – hvilket kroppen faktisk har gavn af,« tilføjer han.

Det samme fænomen opstår også, når man køler kogte kartofler, ris eller pasta ned, som dermed har en lavere glykæmisk belastning af blodsukkeret, når de spises kolde eller genopvarmes.

Det samme sker også naturligt med gammelt brød:

»Når brødet bliver et par dage gammelt, sker der en naturlig retrogradation af stivelsen. Dette er faktisk hovedårsagen til, at gammelt brød bliver tørt og hårdt. Det betyder, at noget af stivelsen bliver mindre tilgængelig for fordøjelsesenzymerne,« forklarer Fedon Lindberg.

Ifølge kostlægen er effekten mest tydelig i brød med en høj andel stivelse – eksempelvis lyst brød. Derimod har groft brød som surdejsbrød allerede en lavere blodsukkerstigning, så forskellen er mindre der.

»Brødet behøver ikke at være mørkebrunt ristet – en let ristet masse er nok til, at processen kan ske,« understreger den norske læge.

Han mener især, at effekten kan være relevant for personer med diabetes eller nedsat insulinfølsomhed.

Til Dagbladet bekræfter den norske ernæringsekspert Karoline Steenbuch, at det er sandt, at ristning påvirker brødet.

»Når man rister brød, modificeres stivelsen, hvilket får det til at nedbrydes, og det er det, der fører til et mere jævnt blodsukker,« fortæller hun, men opfordrer samtidig til at se på det store billede af måltidet.

»Ristning vil i sig selv give en mere jævn stigning i blodsukkeret, men så skal man også se på, hvad der ellers indtages sammen med det ristede brød. Man spiser sjældent ristet brød alene,« siger hun.