Lyt til artiklen

Det kan være vidunderligt. Men for de fleste begynder sex som en tåkrummende oplevelse. En ny bog samler historier om »100 kiksede knald«.

Hun havde en lilla buksedragt på, og det gjorde faktisk hele forskellen. Selvom dragten var lånt af en veninde, der var 10 centimeter højere og 10 kilo lettere, gjorde den alligevel så stort et indtryk på den fremmede Emil, at han senere foreslog, at de kunne mødes efter hans lukkevagt i Kiwi.

Hun sagde ja, og sådan begyndte en af de pinlige og korte møder, hvor to kroppe forsøger at finde hinanden. Indtil den ene part giver op og får fremstammet en undskyldning, der kan afkorte processen.

Efter lidt roderi i sengen huskede Emil pludselig, at han skulle til indendørsfodbold i hallen, og sådan sluttede den korte historie, der er del af de »100 kiksede knald«, der er beskrevet i bogen af samme navn.

Nana Balle og Irene Nørgaard fik ideen under et besøg i kvindeafdelingen på badeanstalten »Den Permanente« nord for Aarhus.

Nana Balle.
Nana Balle. Foto: Sofie Mathiassen
Vis mere

»Kvinder, der er nået op i årene, og som har fået deres egen livserfaring, udvikler måske et andet frisprog og et andet syn på seksualitet, Men kun til en vis grænse. En af mine veninder fortalte mig engang om nogle eksperimenter med  sexlegetøj og en elsker, hun brugte med sin mand. Der tænkte jeg alligevel, at vi var blevet ret åbne overfor hinanden,« siger Nana Balle grinede og fortsætter:

»Men alligevel er det ret begrænset, hvor meget, man går i detaljen med det, der ikke fungerer. Rigtig mange kender jo følelsen af at have kiksede seksuelle oplevelser. Når man stikker kønsorganerne ud i virkeligheden for første gang - enten som ung eller som nyskilt - så er man jo helt overladt til sig selv. Man kan kun prøve sig frem«.

Og det gør folk så.

Den selvtilfredse forfatter og numseklask

Bidragene i »100 kiksede knald« er skrevet af folk i forskellige køn og aldre og med forskellig seksuelle orientering. Her er historien om den selvtilfredse forfatter, der føler sig i kontrol over sig selv og sin unge elskerinde. Lige indtil de bliver forstyrret i sengen af hendes hund. Da han til sidst får nok, kaster han impulsivt hunden gennem lokalet. Og så er det knald overstået.

Der er kvinden, der tager en mand med hjem fra en fest i fitnesscenteret og opdager, at han mest bare er til numseklask. Helst skal hun stå op af en dør og tage imod, mens den høje eurodansemusik brager løs i baggrunden. Og så er der de mere triste historier, hvor de kiksede knald åbenbarer den ensomhed eller følsomhed, der også kommer frem, når mødet med andre mennesker går dårligt.

Irene Nørgaard.
Irene Nørgaard. Foto: Sofie Mathiassen
Vis mere

»Jeg kan godt lide, at de historier også er med. Så bogen ikke får en skinger overtone. Seksualiteten er både noget morsomt og noget sart, og det er vigtigt at få med,« forklarer Irene Nørgaard og understreger, at »100 kiksede knald« skal betragtes som en æske fyldte chokolader. Du KAN måske godt spise dem alle sammen på én gang, men de nydes bedst i afmålte doser.

»Vi har jo haft det fantastisk sjovt med at indsamle de her historier. Der er så meget genkendelighed i det. Men man kan også næsten få for meget,« siger Irene Nørgaard. Stopper sig selv og uddyber.

»Pointen med bogen er jo at hylde det uperfekte. Det tror jeg faktisk ligger i tiden. Renée Toft Simonsen har lige udgivet en bog om sin overgangsalder og DR3 har plastret hele deres sendeflade til med unge, der skal forholde sig til deres egen krop. Vi er ved at være trætte af det perfekte og polerede. Men når det uperfekte stikket hovedet frem, skal man også lige vænne sig til det«.

»Mænds grundangst er nok, at kvinder griner af dem«

Det samme gælder for bidragsyderne. I første omgang var der flere, der sagde nej, da Nana Balle og Irene Nørgaard spurgte om de ville fortælle en historie til bogen. Især nogle af de nære veninder påstod, at de aldrig havde oplevet kikset sex. Den forklaring smiler begge forfattere lidt af.

Efter de glemsomme veninder, gik de i gang med at kontakte venners venner og offentlige personer. Folk, som kunne skrive. Her gik det lidt bedre, men det var stadig nemmest med kvinderne. Når det kom til mænd, var der flere, der sagde nej.

»Deres afslag handlede om, at det ville være synd for pigen, de havde været sammen med. Den umiddelbare omsorg for partneren, mødte jeg faktisk ikke hos mange kvinder. Men jeg tror, at det har en god forklaring. Hvis kvinders grundangst er, at mænd slår dem ihjel, er mænds grundangst nok, at kvinder griner af dem,« siger Nana Balle, der understreger, at bogens endelige fordeling er ligelig mellem mænd og kvinder.

Veninderne Irene Nørgaard og Nana Balle griner hellere end gerne af sex.
Veninderne Irene Nørgaard og Nana Balle griner hellere end gerne af sex. Foto: Sofie Mathiassen
Vis mere

Forfatterne selv er dog ikke bange for at grine af sex. Tværtimod. De mener faktisk, at det er nødvendigt.

»Når man gennemlæser de mange bidrag, vi har fået, må man konstatere, at der faktisk er en enorm uvidenhed - både blandt unge og gamle,« siger Irene Nørgaard og påpeger, at der f.eks er en pige, der ikke forstår, hvorfor hun bliver våd mellem benene, når hun er sammen med en mand. Af samme grund løber hun hele tiden ud på toilettet for at tørre sig. En anden mand slår sin kvinde - hårdt - i skridtet.

»Jeg ved, at børnetelefonen oplever mange opkald fra unge, der er i tvivl om de mest almindelige ting. Det oplevede vi også, da vi gennemlæste historierne«, siger Nana Balle, der drømmer om at gøre »100 kiksede knald« til et foredrag på Folkeskoler og Efterskoler - i let redigeret form. De voksne må  selvfølgeligogså gerne lytte med.

Tingene bliver ikke nødvendigvis nemmere med alderen, hvis man tror det.

»Folk roder jo stadig rundt, når de er slutningen af 40erne. De holder måske bare op med at opfatte det som kikset. De fleste historier, vi har modtaget, er i hvert fald nogen, som folk husker fra deres ungdom«.

Sådan er det også for den unge, biseksuelle fyr, der tager med en pige hjem. Mens de har sex, kigger han rundt på hendes værelse og opdager de tegninger og den guitar, der hænger på væggen. Og han mærker, at han egentlig hellere vil tegne og spille guitar end at dyrke sex.

Sådan opdagede han, at han var homoseksuel. På den måde kan kikset sex også være lærerig.