Med 37.000 kvadratmeter, fordelt på ni museer, der skal opvarmes, er Museum Sønderjylland hårdt ramt af de stigende energipriser.

Og det må tre af afdelingerne nu tage konsekvensen af.

Museum Sønderjylland ser sig nemlig nødsaget til at lukke museerne Kulturhistorie Aabenraa, Drøhses Hus i Tønder og Cathrinesminde Teglværksmuseum på ubestemt tid, skriver de i en pressemeddelelse.

Derudover lukkes cafeen på museet i Tønder for kunder indtil videre. Det betyder, at 11 faste stillinger nedlægges. Og dertil kommer en række sæsonansættelser, der ikke genbesættes i sæson 2023, fortæller museumsdirektør Axel Johnsen.

»Der er ikke anden udvej. Hvis vi skal have store udstillinger, aktiviteter og skoletilbud på programmet i 2023, er vi nødt til at samle vores aktiviteter på færre steder – i hvert fald så længe prognoserne er så dystre som nu,« siger Axel Johnsen i pressemeddelelsen.

Museet, der blandt andet også omfatter Sønderborg Slot, Kunstmuseet i Tønder og Arkæologi i Haderslev, forudser et underskud på over en million kroner i 2022 på grund af de stigende energipriser.

De seneste år har museets udgifter ligget på omkring 2,5 millioner kroner. Men ud fra nuværende prognoser vil udgifterne stige med fire millioner til en regning på 6,5 millioner kroner.

Ifølge Museum Sønderjylland svarer det til en stigning fra tre til 10 procent af museets samlede budget.

Hvornår de tre museer og cafeen åbner igen, står endnu i det uvisse. Dog oplyser de, at man vil købe sig tid til at omstille sig og investere i nye energiløsninger de steder, hvor det er umuligt.